ZAGREB

ZFF Burić: Uvijek sam bio Östlundov fan, a sada s njim i radim

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U novom filmu Rubena Östlunda "Trokut tuge", koji se u subotu prikazuje na ZFF-u  izvan konkurencije, glumi i Zlatko Burić Kićo, hrvatski glumac s danskom adresom, koji kaže da već dugo voli rad tog švedskog redatelja, a sada je i dobio priliku s njime blisko surađivati.

Burić je rekao Hini kako je bio Östlundov veliki obožavatelj još od njegovih kratkih filmova, a cijeni ga i zato što je, unatoč mogućnostima da uđe u mainstream produkcije, zadržao status na nezavisnoj sceni.

"Sve radi kroz produkcijsku kuću Platform iz Goetborga i ne želi otići u Stockholm kako bi imao potpunu kontrolu nad filmom", dodao je.

Sviđa mu se i što kod njega glumac ima odgovorniju ulogu i poziciju nego što je to uobičajeno u filmskoj industriji, počevši od procesa castinga koji je jako personaliziran. 

Östlund me pronašao preko mojih filmova

Burić kaže kako ga je Östlund, koji je poznat po specifičnom radu s glumcima, pronašao preko filmova na kojima je radio zadnjih 30 godina, a od prvog trenutka vodili su duge razgovore oko teme filma, životnih stavova, politike. 

Objašnjava kako svoju filmsku priču tada još nije bio dovršio, ali je znao da mu je za nju važna diskusija, sukob i prijateljstvo između ruskog oligarha, kojega on glumi, te marksističkog kapetana broda, kojega glumi slavni američki glumac Woody Harrelson.

Prisjetio se i kako je tijekom pandemije bilo izuzetno teško snimati film, osobito zato što su radili na dvije lokacije u Švedskoj i na dvije u Grčkoj, a glumačka ekipa bila je od SAD-a, Južne Afrike, Francuske do Švedske i Danske. 

Jedna od briga je bila i što je jahta Christina O, na kojoj su snimali, a čiji su vlasnici bili Onassis i Jackie Kennedy, bila plaćena unaprijed, a zbog financija nije smjelo biti odgađanja.

Koliko se pazilo na svaki detalj govori i podatak kako je tijekom snimanja napravljen 1,061 test na koronavirus i svi su bili negativni.

Burić napominje kako u zadnje vrijeme ima sve više ponuda za uloge u hrvatskim filmovima i serijama, no Kopenhagen je njegov dom iako jako puno putuje.

"Sad je malo kaotično s promocijom Trokuta tuge, putujem po svijetu i nisam koncentriran oko novih projekata, ali, počeo sam osjećati da sam dio filmske proizvodnje u Hrvatskoj i u regiji", dodao je.

Od Kugla glumišta do satire o dokonim bogatašima

Kićo je bio jedan od osnivača alternativne zagrebačke kazališne skupine Kugla glumište, nakon čijeg raspada odlazi u Dansku. Afirmirao se ulogom u trilogiji "Diler" (1996.) Nicholasa Windinga Refna, nakon čega je uslijedio niz angažmana, uključujući triler "Slatke, prljave stvari" (2002.) Stephena Frearsa.

Imao je i niz zapaženih uloga u hrvatskim filmovima, među kojima je i "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić. Član je dugometražnog žirija 20. ZFF-a, na kojemu je održao i masterclass.

Svoju najrecentniju ulogu ostvario je u ovogodišnjem canneskom dobitniku Zlatne palme, "Trokut tuge", društvenoj satiri na račun dokonih bogataša, nazvanoj po terminu plastičnih kirurga za bore između obrva.

Film prati modele Carla i Yayu koji su pozvani na luksuzno krstarenje u društvu ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara. 

Isprva se sve doima savršenim,  nakon što luksuznu večeru pokvari oluja i masovni napad morske bolesti dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku. Tamo otkriju da samo jedan od njih zna kako uloviti ribu, pa se hijerarhija neminovno mijenja. 

Östlundov film od 17. studenog igra u kinima diljem Hrvatske, u distribuciji ZFF-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini