POREČ

Završio međunarodni festival 24. Jazz u lapidariju: ODLIČNA, DVOMJESEČNA GLAZBENA PRIČA

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA

Organizatori festivala iz porečkog Pučkog otvorenog učilišta tijekom ovogodišnjeg izdanja Jazza u lapidariju ponudili su uvid u recentnu jazz scenu u Hrvatskoj, ali i doveli zanimljive međunarodne goste, a njihov je ovogodišnji programski lajtmotiv bio označen "raznovrsnim pristupima, konceptualnim novinama i vrhunskim izvedbama izvođača"

  

Porečki međunarodni festival Jazz u lapidariju redovito se održava već četvrt stoljeća, a upravo je njegovo 24. izdanje tijekom srpnja i kolovoza iz tjedna u tjedan, svake srijede, oduševljavalo brojnu domaću i stranu publiku. Organizatori festivala iz porečkog Pučkog otvorenog učilišta ponudili su uvid u recentnu jazz scenu u Hrvatskoj, ali i doveli zanimljive međunarodne goste, a njihov je ovogodišnji programski lajtmotiv bio označen "raznovrsnim pristupima, konceptualnim novinama i vrhunskim izvedbama izvođača".

Briljantne kombinacije

Publika se s programom upoznala već u svibnju, kad je Jazz u lapidariju najavljen koncertom Tamara Obrovac TransAdriatic Quarteta, u intimnoj atmosferi porečkog kazališta.

- Tiha, duboka, melankolična, Tamara Obrovac je na novom materijalu predstavljenom ovom prilikom briljirala u kombinaciji s Krunom Levačićem na bubnjevima te talijanskim kolegama Stefanom Battaglijom na klaviru i Salvatoreom Maioreom na kontrabasu, postavivši visoko ljestvicu za nastavak festivala, ističu organizatori.

Službeno otvorenje uslijedilo je početkom srpnja u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine, nastupom velikog Aleksandra Dujina s orkestrom, kompozitora i maestralnog pijanista iz Vojvodine, "Profesora" koji uz svoj orkestar rado nastupa i u pratećem sastavu Đorđa Balaševića.

- Zvjezdan Ružić Sextet tjedan je kasnije, vodeći publiku daleko na istok i duboko u sebe, potvrdio svoj uspon u svijetu jazza toplim i savršenim izvedbama, dok su Organic People, novi istarski sastav kojega čine Iva Gortan, Luka Žužić, Alex Brajković, Matija Poropat i Nenad Mirt ugodno iznenadili pristupom i odabirom razigranih pop-skladbi za obradu, zadovoljno ističu organizatori festivala.

Četvrti tjedan festivala obilježila je iskusna nizozemska vokalistica Denise Jannah te je ponudila standard na nivou i fantastičnu lakoću izvedbe. Od gostiju iz inozemstva u programu su zahvaljujući uspješnoj suradnji Učilišta s Austrijskim kulturnim forumom nastupili i Month of Sundays, nevjerojatni mladi sastav potpuno novog pristupa jazzu i istraživanju zvuka te posebne atmosfere koju stvara povezujući jazz s elektronikom.

- Etno-večer uz Vaska Atanasovskog i Zorana Majstorovića publiku je istinski razveselila, između ostalog, brojnim izvedbama makedonskih tradicionalnih skladbi, pa se u lapidariju i zapjevalo, dok je sastav Tiramisu, zamjena za Darko Jurković Charlie Trio, ponudio vrhunski session vrhunskih domaćih glazbenika Branka Sterpina, Luke Žužića, Zvonimira Šestaka i Borka Rupene.

Neočekivana završnica

U samoj završnici festivala nastupio je i Branimir Gazdik Quartet, tehnički izvrstan, predan i emotivan sastav predvođen nagrađivanim bubnjarom, koji je publici dopuštao da zaviri u njegov intimni džez-kutak, festivalski je rezime u kojem se posebno izdvaja i veliki finale: "Neusporediv sa svime dotad viđenim, posljednji je koncert sezone pružio nešto potpuno neočekivano. Asja Valčić i Klaus Paier, hrvatsko-austrijski duo na violončelu i harmonici, strastveni zaljubljenici u svoje životne pozive, glazbom su uspjeli dotaknuti svakog pojedinog slušatelja. Nagrađeni su gromoglasnim ovacijama i pljeskom za dva povratka na pozornicu, a vatromet koji se tradicionalno nadvije srijedom nad Porečom i tako nehotice začini svaki koncert Jazza u lapidariju, ovoga je puta počeo točno u trenutku završetka izvedbe i simbolično zaokružio ovu odličnu, dvomjesečnu glazbenu priču."

Najavljujući za narednu godinu izvrstan doživljaj za obljetnički 25. Jazz u lapidariju, iz Pučkog otvorenog učilišta Poreč s ponosom ističu da se ove godine na festivalu za sve programe "tražilo mjesto više, stolovi su se zauzimali i po sat vremena ranije, a uz svoju stalnu i vjernu publiku svaki je tjedan festival uz slobodan ulaz otkrilo i mnoštvo novih lica."

Ovogodišnji 24. Jazz u lapidariju održao se u sklopu Poreč Open Air Festivala, pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Turističke zajednice Grada Poreča i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u suradnji s Valamar Rivijerom i Austrijskim kulturnim forumom.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of