ZAGREB

ZagrebDox - Puhovski: Festival se polako vraća u "staro normalno"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, koji završava u nedjelju projekcijama nagrađenih filmova, rekao je kako se festival ove godine atmosferom polako vratio u vrijeme prije pandemije, ljudi su ponovno u kino dvoranama i nakon projekcija razgovaraju o filmovima.

"Bili smo dovoljno hrabri da čitavo vrijeme idemo uživo, mnogi drugi su i dalje online, no smatrali smo važnim da naš festival bude susret ljudi, filmova i autora", komentirao je Puhovski za Hinu ovogodišnje, punoljetno izdanje festivala.

Puhovski kaže kako se publika svakim danom sve više opuštala, u prvim je danima imala neke manje strahove i sumnje, no to se promijenilo prema kraju festivala, kada su ljudi ostajali razgovarati u predvorju kina uz kavu, komentirati filmove i autore, raditi sve ono što je bitno za filmski festival. 

Kaže da je ove godine filmove izabrao tako da budu što šarolikiji baš zato što je svima dosta depresije, zatvorenosti, korone, potresa, rata, monotematike koja je uvijek negativna. "Čini mi se da je ljudima to pasalo, dvorane su bile pune, smijali su se, uživali i napokon razgovarali o nekim drugim stvarima", dodao je. 

Među težim naslovima bilo je nekoliko filmova tematski vezanih uz Ukrajinu, s obzirom na rat koji i i dalje bijesni u toj zemlji.

Ruskih filmova nije bilo u ovogodišnjem programu, za što Puhovski napominje da je bilo sasvim slučajno. "Znam za neki dogovor i traženja da se ruski filmovi izuzmu iz programa, ali to su gluposti, na taj način se samo antagonizira ljude, pa i one koji misle dobro", istaknuo je.

Puhovski ističe da razumije zašto se to radi, međutim iz svog životnog iskustva i iz iskustva rata koji smo prošli, misli da je to posve pogrešno. "Treba davati podršku ljudima koji misle dobro bez obzira gdje se nalaze, otkud dolaze i u kojoj su zemlji nekim slučajem rođeni", poručio je.

U okviru ZagrebDoxa od prošle nedjelje u kinu Kaptol Boutique Cinema prikazano je 86 filmova u jedanaest programa.

Film "Sabaya" Hogira Hirorija osvojio je Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji, a "Dida" Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić u regionalnoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater