ZAGREB

ZagrebDox: Dević: Moja veza sa Siskom je patološka, ali sugrađanima nisam dosadio

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Goran Dević na ovogodišnji je ZagrebDox stigao s filmom "Hrvatskog narodnog preporoda", još jednim u nizu koji je posvetio rodnom Sisku, gradu s kojim, našalio se, ima patološku vezu, no sugrađanima još nije dosadio pa mu dopuštaju da ih i dalje snima.

"Nisam nikakav domoljub po tom pitanju, protiv Siska mogu pričati jednako dugo kao što ga mogu i hvaliti, ali to je jednostavno mjesto na kojem si emotivnije biće, gdje možda malo više osjećaš tu okolinu nego, recimo, na mjestu gdje trajno živim, a to je Zagreb", rekao je redatelj za Hinu.

Kaže da je najprirodnije snimati filmove tamo gdje ima najviše emocija iako, kada je bio mlađi, Sisak nije smatrao mjestom kojemu potpuno pripada, "Vjerojatno mu se na ovaj način, pod stare dane, pokušavam uvući pod kožu ili nadoknaditi ono što sam propustio dok sam živio tamo", dodao je. 

Ovaj  put u fokusu mu je bila zgrada na adresi iz naslova filma, koju je slavna Željezara Sisak prije 60 godina, na 10. obljetnicu radničkog samoupravljanja izgradila za svoje radnike, koji su dotad živjeli u barakama. Ona je trebala biti model za sretan život u radničkoj zajednici, a film kroz tjedan dana svakodnevice pokazuje što je od tog utopijskog projekta preživjelo.

Pripremajući ga pronašli su arhiv gdje se postavlja pitanje hoće li projekt te zgrade uspjeti stvoriti istinsku zajednicu ljudi. Dević kaže da film na neki način pozitivno odgovorio na to, premda, s obzirom na potres i on sada ima arhivski karakter jer je zgrada sada prazna.

"U filmu je prikazana sada neka ljepša prošlost, ono kako je bilo do jučer, nešto što će se možda ponoviti ako se zgrada obnovi, a ne sruši, za što isto postoje šanse", rekao je.

Film je kao klasičan opservacijski dokumentarac snimljen prije dvije godine, potres se dogodio kada su ga završavali u montaži, no zbog pandemije nisu mogli otići tamo snimiti novo stanje.

Dević je autor nagrađivanih dokumentarnih filmova "Na vodi", "Buffet Željezara", "Dvije peći za udarnika Josipa Trojka", "Don Juan: Oprostite, gospođice", "Poplava", "Sretna zemlja", "Tri", "Nemam ti šta reć’ lijepo", "Uvozne vrane" i drugih. Kao koautor potpisuje scenarij i režiju nagrađivanog igranog filma "Crnci".

"Hrvatskog narodnog preporoda" premijerno se prikazuje u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa 7. travnja, te još jednom idući dan.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum