NAJNOVIJE


BAROMUS FESTIVAL

ZAGREBAČKI PUHAČKI ANSAMBL NASTUPIO U ROVINJSKOM FRANJEVAČKOM SAMOSTANU: Goldberg varijacije i putovanje kroz Bachov glazbeni labirint


Još jedan u nizu atraktivnih koncerata ovogodišnjeg BaRoMus Festivala održan je sinoć u rovinjskoj crkvi sv. Franje, a zaslužni za uspješnu koncertu večer bili su članovi poznatog Zagrebačkog puhačkog ansambla.

Ovaj glazbeni sastav već gotovo tri desetljeća svojim izvedbama i programskim sadržajima plijeni pažnju slušatelja aktivno koncertirajući na relevantnim glazbenim pozornicama u zemlji i inozemstvu. Interpretacije ovog komornog sastava krasi sklad kvinteta u cjelini, kao i osobnost te kvaliteta svakog pojedinog člana ansambla koji djeluje u sastavu: Dani Bošnjak (flauta), Branko Mihanović (oboa), Danijel Martinović (klarinet), Bánk Harkay (rog), Žarko Perišić (fagot). Za svoj nastup na BaRoMusu glazbenici su odabrali zahtjevan koncertni program i pred rovinjskom publikom izveli veličanstvene Goldbergove varijacije, BWV 988 Johanna Sebastiana Bacha. Radi se o djelu u originalu pisanom za čembalo koje se sastoji od uvodne Arije i njenih 30 varijacija. Skladba je po prvi puta objavljena 1741. i smatra se jednim od najvažnijih primjera varijacija te najambicioznije djelo ikada pisano za čembalo. Valja spomenuti da su Goldbergove varijacije svojevrstan spomenik zapadnjačke glazbe i kulture koji je svakako plod genijalne skladateljeve invencije i veličanstvene arhitekture ove skladbe.

S druge strane, putovanje kroz Bachov glazbeni labirint publika je odslušala u jednom dahu, a bogatstvo tonskih boja ovog sastava dalo je jednu novu dimenziju Goldberg varijacijama. Stoga veliki naklon Zagrebačkom puhačkom ansamblu, preksinoćnjim glazbenim misionarima koji su s puno posvećenosti pristupili izvedbi ovog djela bogatog sadržaja i izražene duhovne dimenzije. Dodajmo, kako je i ovog puta koncert održan uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter