Nastupili miljenici rovinjske publike

16.BaRoMus FESTIVAL: Kvartet Papandopulo ispraćen ovacijama

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Papandopulo kvartet u Rovinju

Kvartet čine Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, četvorica sjajnih saksofonista čiji su koncerti redovito praćeni odobravanjem publike i pohvalama kritike

Prava glazbena poslastica i odlično primljen koncert Kvarteta Papandopulo održan je u nastavku ovogodišnjeg 16. BaRoMus festivala u Rovinju.

Kvartet čine Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, četvorica sjajnih saksofonista čiji su koncerti redovito praćeni odobravanjem publike i pohvalama kritike.

Svoj nastup u rovinjskoj crkvi sv. Franje otvorili su izvedbom kvarteta Ludwiga van Beethovena (Gudački kvartet op.18, br.1 u F -duru) u adaptaciji za kvartet saksofona. Upravo, izvedba ove skladbe odabrana je povodom obilježavanja 250 godina rođenja Ludwiga van Beethovena i, kako saznajemo, Kvartet ju je prvi puta izveo upravo na rovinjskom nastupu. Nakon zanimljive posvete Beethovenu, uslijedila je izvedba "Tri studije" velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula, dok je ostatak večeri bio rezerviran za izvedbe skladbi dojmljivih suvremenih autora - Gordana Tudora (Scene) i Petra Obradovića (Petrichor).

Također, publika je na samom koncertu saznala i da je kompozicija Petra Obradovića napisana prije par mjeseci upravo za Kvartet Papandopulo. Riječ je naime, o programskoj skladbi koja opisuje miris zraka poslije kiše koji se stručno naziva Petrichor.

Nakon posljednje skladbe s programa glazbenici su ispraćeni aplauzima i dugim pozivom na bis te je, nakon zahvale publici za kraj izvedena skladba "Patchwork" skladatelja Philippea Geissa.

Dodajmo i da je Kvartet Papandopulo jedan od najeksponiranijih hrvatskih komornih sastava koji bilježi veliki broj nastupa u zemlji i inozemstvu, a posebno se ističe njihov koncert u slavnoj dvorani Berlinske filharmonije. Osim toga, njihov prvi album nazvan jednostavno Papandopulo objavljen je u izdanju diskografske kuće Croatia records i od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio je Porina za najbolju izvedbu u kategoriji ozbiljne glazbe.

Inače, Papandopulo kvartet je već nastupio na BaRoMus Festivalu pa s pravom možemo reći i da se radi o miljenicima rovinjske publike. I ovaj je BaRoMusov koncert održan uz podršku Ministarstva kulture, Istarske županije i rovinjske tvrtke Eurotrade.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini