ODRŽAN KONCERT ZAGREBAČKOG KVARTETA

BaRoMus FESTIVAL: Rafinirani zvuci u festivalskoj završnici

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Zagrebački kvartet u rovinjskoj crkvi sv. Franje

Za svoje rovinjsko predstavljanje Zagrebački kvartet je odabrao djela Franza Josepha Haydna, Felixa Mendelssohna i Antona Sorkočevića

Koncertom Zagrebačkog kvarteta na tradicionalnoj festivalskoj pozornici u rovinjskoj crkvi sv. Franje okončan je program ovogodišnjeg BaRoMus Festivala.

Današnji postav Zagrebačkog kvarteta, inače osnovanog daleke 1919. godine, čine Martin Krpan (violina) Davor Philips (violina), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo). Izborom skladbi za rovinjski cjelovečernji koncert koji se sastojao od odabranih djela Franza Josepha Haydna (Gudački kvartet u B - duru, Op.1, br.1, Hob.III:1), Felixa Mendelssohna (Gudački kvartet Br. 3 u D-duru Op. 44 br. 3) i Antona Sorkočevića (Allegro iz Simfonije u C-duru), pokazali su se dostojanstvenim čuvarima glazbene tradicije.

Upravom izborom ovih skladbi Zagrebački kvartet se mnogobrojnoj rovinjskoj publici predstavio svojim osebujnim, rafiniranim i njegovanim zvukom, kojim je iznova potvrdio svoj status velikog branda hrvatske kulture. Očekivano, njihovo je glazbeno umijeće nagrađeno dugotrajnim aplauzom, da bi se upravo na inzistiranje publike kvartet dva puta vratio na pozornicu i izveo dva bisa- Tkalčićevu "Arabesku" i Dvorakovu "Humoresku".

Ovaj, ujedno i posljednji ovoljetni koncert ozbiljne glazbe u režiji umjetničkog voditelja i organizatora BaRoMus festivala, Domagoja Terzića, održan je zahvaljujući potpori Ministarstva kulture, Istarske županije i rovinjske tvrtke Eurotrade.

Zagrebački kvartetu osnovan je prije 101 godinu, i to kao prvi trajni profesionalan ansambl na hrvatskoj glazbenoj sceni. U više od stoljeća djelovanja sastav je ostavio neizbrisiv trag i prerastao u nešto više od kvarteta - pravi simbol ozbiljne glazbe u Hrvatskoj. Zagrebački kvartet je održao preko četiri tisuće koncerata na svim kontinentima te snimio više od šezdeset ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće. Brojne nagrade i priznanja uključuju najvažnije nacionalne nagrade i niz diskografskih nagrada Porin.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum