BEČ

Velika izložba "Into the Night" ulozi noćnih klubova u oblikovanju umjetnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Velika izložba "Into the Night. Cabarets and Clubs in Modern Art" koja prikazuje kako su noćni život, klubovi i kabareti oblikovali umjetnost na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, postavljena je u muzeju Donji Belvedere u Beču.

"Izložba je otkriće i putovanje kroz najpoznatije svjetske kabarete i noćne klubove – mjesta okupljanja i posebnu dimenzija druženja kroz perspektivu umjetnika diljem svijeta", rekla je u povodu izložbe glavna direktorica muzeja Stella Rollig.

Naglasila je da je to prva sveobuhvatna izložba o toj temi u Austriji, a prikazuje kako su noćni život i klubovi utjecali i oblikovali avangardnu umjetnost od 80-tih godina 19. stoljeća do 60-tih godina 20. stoljeća.

"Kabareti, noćni klubovi i kavane bili su mjesta susreta različitih kultura i društvenih stajališta. To su bila najvažnija mjesta okupljanja avangarde i umjetnička platforma za razmjenu mišljenja i ideja", rekla je Rollig.

Prikazani umjetnički radovi inspirirani su popularnim mjestima kao što su bili pariški Cafe Chat Noir ili bečki kabaret Fledermaus koji je dizajnirao poznati umjetnik secesije i Bečkih radionica Josef Hoffmann, te mnogi drugi poznati klubovi koji su bili okupljališta umjentika.

Izložba uz ostale predstavlja pariški Chat Noir i Loie Fuller u Folies Bergere, Cabaret Voltaire u Zürichu, Cafe de Nadie u Ciudad de Mexicu, The Mbari Artist and Writers Club u Ibadanu u Nigeriji, Rash 29 u Teheranu ili njujorški Harlem Jazzclubs dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća,, gdje su protagonisti bili jako angažirani u borbi protiv rasizma.

Izložba obuhvaća više od 300 eksponata: ulja na platnu, crteža, skulptura, grafika, fotografija, video zapisa, namještaja, a zastupljena su umjetnička djela više od stotinu umjetnika uz ostale: Oscara Kokoschke, Josefa Hoffmanna, Kolomana Mosera, Otta Dixa, Thea Van Doesburga, Henrija Riviere, Henrija de Toulouse-Lautreca, Sophie Taeuber-Arp i mnogih drugih.

"Na izložbi je prikazana dinamična umjetnička produkcija, stvaralaštvo umjetnika iz različitih država, ona je i arhitektonska stilska interpretacija poznatih noćnih lokala od Pariza, Londona, Beča, Berlina, Rima, New Yorka, Teherana itd, gdje su se okupljali umjetnici koji su činili kreativnu atmosferu svojim radikalnim razmišljanjima i provokacijama, ali i razmjenjivali ideje o novim oblicima umjetničkog izričaja", rekla je engleska kustosica izložbe Florence Ostende.

Dodala je da su noćni klubovi bili mjesta susreta razmjene iskustava slikara, skulptora, arhitekata, dizajnera, književnika, glazbenika, te da je tako nastala isprepletena mreža umjetničkih formi i revolucionarnih ideja.

"Ova posebna kulturna manifestacija povezuje umjetničku produkciju u povijesnom kontekstu", ocjenjuje Ostende.

U sklopu izložbe održat će se niz kazališnih i glazbenih predstava: čitanja, plesnih performansa.

Izložba je organizirana u suradnji s centrom Barbican u Londonu, a ostaje otvorena do 1. lipnja 2020.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum