VARAŽDIN

Varaždinske barokne večeri od 17. do 29. rujna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Varaždinske barokne večeri održat će se od 17. do 29. rujna, a na programu je dvadesetak koncerata u Varaždinu, 11 izvedbi u pet županija te jedan koncert u Sloveniji, koja je ove godine partner festivala, najavljeno je u ponedjeljak u Varaždinu.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić potpisuje program koji sadrži djela međunarodnih baroknih stvaratelja te brojna djela hrvatske barokne baštine, rekao je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik.

"Barokne večeri jedan su od najznačajnijih festivala za ranu glazbu u Europi, festival od nacionalnog značaja, a 13. zemlja partner je Republika Slovenija", rekao je Rojnik dodavši da će ulaz na koncerte biti moguć samo uz covid potvrde, a bit će organizirano i testiranje.

Veleposlanik republike Slovenije Vojislav Šuc rekao je da na području kulture Hrvatska i Slovenija surađuju niz godina.

"Iznimna mi je čast što Slovenija ove godine surađuje na VBV-u kao država partnerica. To nam je ponos i Slovenija će sigurno pokazati nekoliko svojih najboljih umjetnika na tom području", istaknuo je Šuc dodavši da će se predstaviti i nekoliko slovenskih poduzeća, organizirat će se izložba kulturne baštine Slovenije, a prezentirat će se i slovenska kuhinja.

Osnivač VBV-a je Grad Varaždin, a gradonačelnik Neven Bosilj istaknuo je da je dobro što će se i ovoga puta tijekom festivala održavati popratni program pod nazivom Total baroque.

"Sadržaji su se proširili na gastronomiju, kiparstvo, slikarstvo. Na taj način Barokne večeri dobivaju dodatne sadržaje i dodatno su zanimljive publici", kazao je Bosilj, dok je zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula da su VBV zaštitni znak Varaždina i Varaždinske županije.

Otvorenje 51. Varaždinskih baroknih večeri održat će se u petak, 17. rujna na Trgu kralja Tomislava, uz izravan prijenos HRT-a. Pod umjetničkim vodstvom Domena Marinčića, nastupit će Barokni orkestar musica cubicularis, sopranistica Ivana Lazar, tenor Aco Aleksander Bišćević te plesači, a na programu će biti djela Lullyja, Rebela, Rameaua, Händela i Vivaldija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of