GOSTOVANJA

Utrechtski studentski zbor i orkestar u Puli

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Utrechtski studentski zbor i orkestar - USKO

Pulski koncert zakazan je za srijedu, 18. ožujka, a bit će izvedena "Pasija" J. S. Bacha s profesionalnim solistima

Utrechtski studentski zbor i orkestar (USKO) jedan je od najvećih i najpoznatijih studentskih glazbenih sastava u Nizozemskoj, a u ožujku će gostovati u Puli. Ovaj je posjet dio velike međunarodne glazbene turneje koja uključuje: Ljubljanu, Trst, Beč i Pulu, a koju su organizirali njihovi studenti. Koncert u Puli održat će se u srijedu, 18. ožujka, a bit će izvedena "Pasija" J. S. Bacha s profesionalnim solistima.

Glavni je cilj USKO-a potaknuti studente na praksu i ljubav prema klasičnoj glazbi. USKO zauzima jedinstveno mjesto u nizozemskom glazbenom svijetu zbog kombinacije relativno velikog zbora i orkestra, mladolikosti i entuzijazma svojih članova te visoke kvalitete izvođenja. Djela J. S. Bacha imaju važnu ulogu i u povijesti i u sadašnjosti USKO-a. Ubrzo nakon utemeljenja USKO-a 1945. godine započela je tradicija izvođenja tri Bahova najveća djela u trogodišnjem ciklusu: "Misa u B-molu", "Muke svetog Mateja" i "Muke svetog Ivana". Nakon turneje u ožujku, projekt će završiti s dva koncerta u Nizozemskoj. Već 75 godina glazba J. S. Bacha svojevrsno je srce zbora i orkestra. Ovu turneju omogućila je suradnja USKO-a s predavačem Muzičke akademije u Puli Brankom Škarom.

- Zajedno smo organizirali koncert, i možda će ovo biti početak dugoročne suradnje sveučilišta u Nizozemskoj i Puli, kazao je Škara koji je i ranije organizirao slična gostovanja: Student Orchestra and Choir of BRAGI (2013.) i Collegium Musicum (2014.).


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater