SARAJEVO

Umrla Emina Zečaj, jedna od posljednjih autentičnih interpretatorica sevdaha

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Emina Zečaj, jedna od posljednjih interpretatorica autentične bosanskohercegovačke pjesme sevdalinke, preminula je u nedjelju u Sarajevu u 81. godini, potvrdila je njezina obitelj.

Za razliku od drugih mlađih pjevača, koji su sevdalinku sveli na "crossover" interpretacije i kompilacije različitih stilova, Zečaj je se u svojoj glazbenoj karijeri nastojala držati autentičnost izvedbi i na taj način sačuvati od zaborava izvorne pjesme.

Glazbena kritika svojedobno ju je proglasila i najboljom interpretatoricom sevdalinke.

Karijeru je započela 60-ih godina prošlog stoljeća kada ju je, kao osobu s velikim glasovnim potencijalom, otkrio etnomuzikolog i profesor na sarajevskoj Muzičkoj akademiji Cvjetko Rihtman.

Zečaj se nakon toga godinama bavila prikupljanjem tradicionalnih pjesama, spasivši ih od zaborava i pretvorivši ih u neizostavni dio kulturne baštine BiH, sačuvan u arhivima Radio Sarajeva.

Snimila je osam studijskih albuma, a u kasnim godinama karijere ostale su zapamćene pjesme koje su postale glazbene kulise i zaštitni znak za već kultni film "Gori vatra", u režiji Pjera Žalice, te za film "Remake", kojega je režirao Dino Mustafić.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini