ZAGREB

Umjetnička instalacija posvećena profesoru Baltazaru odlazi u OŠ Ivana Gundulića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ružičasto-žuta instalacija u obliku penjalice, Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu Behzada Khosravija Noorija pronašla je svoj trajni dom u dvorištu Osnovne škole Ivana Gundulića u Zagrebu, izvijestilo je u srijedu Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

Taj iranski umjetnik sa švedskom adresom odlučio je nakon svoje srpanjske izložbe u Domu HDLU-a, zbog povezanosti njegova djela sa Zagrebom, darovati svoju skulpturalnu instalaciju, a za primatelja donacije raspisan je natječaj.

Osnovnu školu Ivana Gundulića odabrao je žiri u kojemu su bili sam umjetnik, kustosice izložbe Ana Kovačić i Lea Vene te Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a.

Proslavljeni animirani serijal o Baltazaru Noori je uzeo kao početnu točku za svoj rad dimenzija 5x4 metara, napravljen od metalne strukture koja podsjeća na skelu s toboganom. Njegova je želja bila da instalacija ovdje i dugoročno ostane, te da funkcionira i kao dječje igralište.

Umjetnik njome ohrabruje gledatelja da u "Baltazaru" vidi više od dječjega programa i pobliže pogleda društvene i umjetničke uvjete koji su utjecali na nastanak te animirane serije, utvrđujući novu političku i kulturnu kartu razdoblja Hladnoga rata.

Projekt Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu do sada je u obliku samostalne izložbe pokazan u nekoliko švedskih gradova (Stockholm, Malmö i Kalmar) te na Art Encounters Bijenalu u Temišvaru, a zagrebačka izložba bila je njegova završna postaja.

Behzad Khosravi Noori (1976.) studirao je na Tarbiat Moderas Sveučilištu u Teheranu gdje je 2004. završio diplomski studiji na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer Igrani film. Diplomski studij s temom društveno angažirane umjetnosti završio je na Fakultetu umjetnosti, obrta i dizajna u Stockholmu 2011. a trenutačno je na doktorskom studiju na Royal school of technology te Konstfack. Živi u Stockholmu.

Izlagao je u nacionalnim i internacionalnim izložbenim prostorima uključujući: Tensa Konsthall, Botkyrka Konsthall i Multicultural Center u Stockholmu,  Khalil Sakakini Cultural Center u Ramallahu, Palestina, Galeriji Aaran u Teheranu, Istraživačkom paviljonu na 57. Venecijanskom Bijenalu i 12.0 Contemporary u Islamabadu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum