Objavljena knjiga

UMAŠKI GLJIVAR JOSIP MARINO ŠIMIĆ "Neke gljive sliva rijeke Mirne i još ponešto"

Bogatstvo kolorita i čudnovate forme gljiva Šimić je dokumentirano zornim fotografijama, od kojih je čak 95 posto iz njegove vlastite arhive, pa se ovu rijetku knjigu može usporediti s korisnim priručnikom za mnoge gljivare koja se može ponijeti uza se prilikom odlaska u branje gljiva

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige


Višegodišnje proučavanje i bavljenje gljivarstvom priznatog umaškog gljivara Josipa Marina Šimića uz sliv rijeke Mirne, na tzv. području modelne šume tog sliva, koncepta šuma koji je osnovan s ciljem održivog razvoja odabranog područja Istre, urodilo je trajnim plodom. Objavio je u prosincu 2020. stručnu i poučnu knjigu "neke Gljive sliva rijeke Mirne i još ponešto".

U knjizi je obradio i opisao svojstva najvažnijih gljiva sliva rijeke Mirne i krajeva uz šire područje rijeke s Ćićarije, Bujštine, Buzeštine i Poreštine, što je u predgovoru objasnila Barbara Sladonja s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, ujedno i članica upravnog odbora Modelne šume "Sliv rijeke Mirne".

Korisna znanstvenicima i svim gljivarima

Šimić je u tematskim područjima knjige opisao 170 vrsta nadzemnih i podzemnih gljiva, od kojih je obradio 10 podzemnih gljiva (tartufa). Svaka je gljiva dobila svoju fotodokumentiranu stranicu u kojoj je iznio njezina bitna svojstva, jestivost i upute o berbi. Opisane su i neke specifičnosti vezane uz rijetko spominjane gljive, te njihova ljekovita svojstva (Jasmina Glamočlija, voditeljica Mikološkog laboratorija u Beogradu).

Na posljednjim stranicama knjige, baš kao što to biva na kraju bogate berbe gljiva, svim ljubiteljima gljiva na tanjuru, Šimić je ponudio i nekoliko slasnih recepata s baznom namirnicom- gljivom. Sve navedeno čini okosnicu knjige, no ona sadrži i niz drugih korisnih podataka za znanstvenike, kao i gljivare koji se neprestance educiraju iz područja gljivarstva.

Bogatstvo kolorita i čudnovate forme gljiva Šimić je dokumentirano zornim fotografijama, od kojih je čak 95 posto iz njegove vlastite arhive, pa se ovu rijetku knjigu može usporediti s korisnim priručnikom za mnoge gljivare koja se može ponijeti uza se prilikom odlaska u branje gljiva na širem slivu rijeke Mirne. Ili da parafraziramo izjavu Sladonje: "Ova će se knjiga češće naći u košarama uz nožić, nego na čistim policama i da njezine stranice neće zamjeriti malo blata ili pokoju sporu ili listić gljive na sebi".

Knjige stalno u opticaju

Šimić je odmah po izlasku knjige iz tiska svečano uručio dva primjerka Nevenu Ušumoviću, ravnatelju umaške Gradske knjižnice, a službena će se promocija održati kad epidemiološke prilike budu dozvoljavale. Gradska je knjižnica, njezin zavičajni fond, tako postao bogatiji i privlačniji za vrijedan naslov knjige umaškog autora Šimića, jer kako veli Ušumović, obje su knjige stalno u opticaju. Vlada veliko zanimanje za njih.

Onima koji nemaju strpljenja čekati svoj red u knjižnici za posudbu ili žele posjedovati svoj primjerak na kućnoj polici ili košarici mogu je nabaviti preko udruge www.modelna šuma sliv rijeke Mirne po cijeni 140 kuna, ili nazvati broj 091/522-5330. Knjiga je nastala uz suradnju s brojnim međunarodnim stručnjacima, kolegama gljivarima, a prilikom pisanja korištena je i međunarodna stručna literatura iz mikologije.

Nakladnik knjige je Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne" koja je knjigu tiskala u prvom redu s namjerom da se zajednički doprinese upoznavanju i održavanju šumskih resursa u istarskoj regiji, a potom i njihovoj dobroj upotrebi u gastronomske i turističke svrhe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of