Stručni skup

UMAG: O ulozi narodnih knjižnica u kriznim situacijama

"Nastupilo je razdoblje taktiziranja i improviziranja, a samim time i donošenja novih strategija kojima možemo parirati u ovako izazovnim situacijama. Kao knjižničara me osobno, iznutra, potresao u potonjim vremenima taj novi interes lokalne zajednice za knjižnicu i njezine sadržaje i težnja da knjižnica postane javni prostor susreta i sudjelovanja u sveukupnoj kulturi grada", kazao je Neven Ušumović, ravnatelj Gradske knjižnice Umag

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Neven Ušumović

Neven Ušumović


Tradicionalni trodnevni stručni skup, 13. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj uz međunarodno sudjelovanje stručnjaka pretežno iz susjednih država EU-a, počeo je jučer u Umagu u hotelu Sol Garden Istra for Plava Laguna. Kao središnja vodilja susreta odabrana je tema: Narodne knjižnice – jačanje kulturne, obrazovne i društvene uloge u globalnim kriznim situacijama.

Knjižnice u lokalnim sredinama

Uloge domaćina prihvatili su se Gradska knjižnica Umag i Društvo bibliotekara Istre, a ravnatelj Gradske knjižnice Umag Neven Ušumović pozdravio je sudionike skupa na svečanosti otvaranja istaknuvši važnost knjižnica u manjim sredinama, a osobito u proteklom razdoblju koronakrize, kao i potrebu povezivanja knjižnica i knjižničara na nacionalnoj razini.

- Nastupilo je razdoblje taktiziranja i improviziranja, a samim time i donošenja novih strategija kojima možemo parirati u ovako izazovnim situacijama. Kao knjižničara me osobno, iznutra, potresao u potonjim vremenima taj novi interes lokalne zajednice za knjižnicu i njezine sadržaje i težnja da knjižnica postane javni prostor susreta i sudjelovanja u sveukupnoj kulturi grada, istaknuo je Ušumović opisujući aktivnosti umaške knjižnice i raznoliki knjižni fond kojim raspolaže.

Dobrodošlicu je potom sudionicima skupa poželjela Nadia Bužleta, predsjednica Društva bibliotekara Istre, a zatim i zamjenica umaškog gradonačelnika Floriana Bassanse Radin iznoseći, između ostaloga, podatke o recentnim projektima i važnoj ulozi gradske knjižnice u umaškoj multikulturnoj sredini, gdje sve kulturne silnice inih kulturnih subjekata vode upravo ka umaškoj knjižnici, pa je svoj istup iskoristila i za javnu zahvalu umaškim knjižničarima i ravnatelju Ušumoviću.

U ime Hrvatskog knjižničarskog društva, podupiratelja skupa, njegova predsjednica dr.sc. Dijana Mahala, naglasila je kako su narodne knjižnice ogledalo, ne samo stanja knjižničarske profesije, već su one i refleksija razvitka te demokratizacije lokalnih zajednica društva u cjelini, gdje vodeću ulogu ostvaruju upravo narodne knjižnice.

Uživo i na YouTube kanalu

Na kraju svečanog otvaranja, javila se online u ime organizatora prof.dr.sc. Ivanka Stričević, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kazavši uvodno da je ovo prvo takvo savjetovanje hibridnog karaktera jer se održava u opipljivom prostoru (real time), a istovremeno prenosi i putem YouTube kanala (online). Podsjetila je na Godinu čitanja koju je 2021. proglasila Vlada Republike Hrvatske, te najavila na skupu više od 45 izlaganja, 19 promotivnih filmova iz Hrvatske i Slovenije te dvije panel rasprave s međunarodnim sudjelovanjem. Osim stručnih tema, rasprava o razvoju tehnologija i njihovih prilagodbi lokalnim uvjetima, prema riječima prof.dr.sc. Ivanke Stričević na skupu će se raspravljati i o pozitivnim izazovima tj. podzakonskim aktima iz 2019. godine vezanim uz knjižničarsku struku.

Na svečanosti otvaranja kraćim glazbenim recitalom i čitanjem svojih stihova nastupio je kantautor Davor Hačić iz Novigrada.

Suorganizator 13. savjetovanja za narodne knjižnice u RH je Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice), u partnerstvu s kolegama iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Ljubljani i Saveza knjižničarskih društva Slovenije, a skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Prema najavi stručni skup će posjetiti i ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini