SPLIT

Ukrajinski i nepalski film pobjednici Splitskog filmskog festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Proglašenjem nagrađenih završen je 25. jubilarni Splitski filmski festival, a dva grand prixa osvojili su filmovi 'Atlantis' (Ukrajina) i 'Song of clouds' (Nepal), izvijestili su u petak organizatori festivala.

Grand Prix u konkurenciji dugometražnog filma osvojio je film 'Atlantis', ukrajinskog redatelja Valentyna Vasyanovycha, dok je posebno priznanje u istoj kategoriji dobio film 'Priče iz kestenove šume', mladog slovenskog redatelja Gregora Božiča.

Grand prix u konkurenciji kratkometražnog filma dodijeljen je filmu 'Song of clouds', nepalskog redatelja Ankita Poudela. Posebna priznanja u istoj kategoriji dodijeljena su filmu 'Invazija' uzbekistanskog autora Dantea Rustava i filmu 'Aletsch negativa' švicarske redateljice Laurence Bonvin.
Nagradu Ivan Martinac, koja se svake godine dodjeljiuje hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika, dobila je Andrea Resner za film 'Rime bijele vrane'.

Posebna nagrada festivala za izuzetan doprinos umjetnosti pokretnih slika dobio je meksički redatelj Carlos Reygadas, koji iz poznatih razloga nije mogao doputovati u Hrvatsku, preuzeti će nagradu slijedeće godine.

Posljednja projekcija filma održana je u četvrtak navečer u ljetnom kinu Bačvice gdje je publika mogla vidjeti projekciju filma Dani kultnog tajvanskog redatelja Tsai Ming-Lianga, dok je objava nagrađenih zbog epidemioloških mjera obavljena jutros na stranicama Festivala.

Na festivalu je tijekom tjedan dana trajanja bilo prikazano sedam dugometražnih i 27 kratkometražnih filmova, a projekcije su se održavale na tri lokacije. Glavni program se odvijao u Ljetnom kinu Bačvice, a potpuno besplatno posjetitelji su mogli pratiti projekcije i u Multimedijalno-kulturnom centru (MKC) Doma mladih, te u Kinoteci Zlatna vrata.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom