ZAGREB

U Sarajevu se prikazuje deset filmova i serija uz Hrvatske

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Deset hrvatskih projekata i filmaša sudjeluje u sklopu više različitih programa CineLink Industryja - industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala, koji počinje u petak 12.kolovoza, izvijestio je u ponedjeljak iz Hrvatski audiovizualni centar  (HAVC).

Industrijski program CineLink Industry Days odvija se u sklopu Sarajevo Film Festivala, koji se ove godine održava od 12. do 19. kolovoza. Na festivalu se u natjecateljskim programima prikazuje 10 filmova iz Hrvatske. 

Program ''CineLink Co-Production Market''  predstavlja 12 dugometražnih igranih projekata u fazi razvoja od kojih dva hrvatska. Prvi je dugometražni igrani film ''Sitni lopovi'' redatelja Mate Ugrina, a drugi je manjinska koprodukcija ''Mama'' redatelja Nikole Ležaića.

Dugometražni igrani film ''Sirin'' crnogorskog redatelja Senada Šahmanovića nastao je u koprodukciji između Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Albanije.

Bavi se temama identiteta, integracije, pripadanja zajednici, kroz priču žene koja je kroz dvadeset godina provedenih u inozemstvu marljivo radila na tome da izgradi novu sebe lišenu starog identiteta.

Film u koprodukciji pet zemalja natječe se u programu ''Work in Progress'', namijenjen najnovijim dugometražnim igranim ili dokumentarnim filmovima u fazi produkcije ili postprodukcije koji dolaze iz jugoistočne Europe, Bliskog istoka, sjeverne Afrike te zemalja bivšeg SSSR-a.

U sklopu programa Docu Rough Cut Boutique namijenjenom dokumentarnim filmskim projektima u fazi postprodukcije s područja Jugoistočne Europe predstavlja se i hrvatski projekt dugometražnog dokumentarnog filma ''Snajka traži sreću'' autorice Tee Vidović Dalipi.

Dokumentarni filmovi također će se naći u programu ''Docu Talents from the East'' u kojemu se predstavlja devet kreativnih projekata dugometražnih dokumentarnih filmova u fazi postprodukcije iz srednje i istočne Europe, od kojih su dva iz Hrvatske.

Projekt ''Što da se radi?'' režirao je Goran Dević, dok je dugometražni hibridni dokumentarni film ''Između revolucija'' režirao Vlado Petrij iz Rumunjske, u suradnji s hrvatskim koproducentom Oliverom Sertićem.

Osim igranih i dokumentarnih filmova, publika u Sarjavu moće će pogledati i nekoliko igranih serija iz jugoistočne Europe, od kojih su dvije iz Hrvatske, u sklopu foruma ''CineLink Drama''.

Prva je ''Rumpus'' u režiji Dubravke Turić i Danijela Žeželja, a bazirana je na istrazi ubojstva tinejdžera i detektivki koja otkriva mračnu tajnu malog industrijskog grada te tone u močvaru zlog duha Rumpusa.

Druga serija zove se ''Hela After All'' u režiji Saše Podgoreleca, čija se radnja vrti oko  policijske istrage intrigantne smrti moćnog svećenika koja uništava život mlade djevojke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum