OSIJEK

U osječkom HNK-u premijera opera "Arlecchino" i "Gianni Schicchi"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijera komičnih opera "Arlecchino" Feruccia Busonia, u režiji Marina Blaževića i "Gianni Schicchi" Giacoma Puccinia, u režiji Fabrizia Melana, u četvrtak uvečer izvedena je u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Riječ je o koprodukciji osječkog HNK-a i riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca, koja je polovicom ožujka premijerno izvedena u riječkom HNK-u, a sada je prikazana i osječkoj publici.

Intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja podsjeća kako je praizvedba „"Arlecchina“ izvedena upravo u Osijeku 1973. godine. "Vjerujem da je ova uspješna koprodukcija zapravo sudbina i da se „Arlecchino“, zajedno s „Giannijem Schicchijem“, vratio kući, istaknula je.

Intendant riječkog HNK-a i redatelj opere "Arlecchino" Marin Blažević ističe kako su ove opere uvrštene u program prestižnog Savonlinna Opera Festivala u Finskoj.

Prema reakcijama publike u Rijeci ove su predstave podijelile publiku, neki su bili oduševljeni "Arlecchinom, a "Gianni Schicchi" im se učinio previše konvencionalnim, a nas zanima ono što je između, kaže Blažević ocijenivši kako je u pitanju režija dvije potpuno drugačije opere, na dva potpuno različita načina.

U operi "Arlecchino", uz ostale, nastupili su Leon Košavić, Robert Adamček, Miloš Milojević, Serena Ferraiuolo i Kristina Owais.

U izvedbi opere "Gianni Schicchi", pored ostalih, nastupili su Dalibor Hanzalek, Ivana Medić, Gordana Kalmar, Matej Predojević Petrić, Ladislav Vrgoč i Katarina Toplek.

Dirigenti predstava su Stjepan Vuger i Valentin Egel.

Scenografiju za operu "Arlecchino" izradio je Alan Vukelić, kostimografkinja je Sandra Dekanić, a autorica koreografije i scenskog pokreta je Mila Čuljak.

Scenografkinja u operi "Gianni Schicchi" je Paola Lugarić, a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter