ZAGREB

Tuškanac: Nakon Wendersa velika online retrospektiva Bergmana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Remek-djelom "Persona" Ingmara Bergmana u ponedjeljak, 18. svibnja kino Tuškanac počinje još jednu svoju veliku online retrospektivu, nakon one Wima Wendersa koja do kraja tjedna  donosi još tri filma.

Bergman je jedan od najistaknutijih švedskih redatelja i ključnih osobnosti svjetskog filma uopće, autor koji je tretiranjem svojih brojnih tematskih preokupacija stekao ugled vrhunskog majstora psihološkog filma, ističe se u najavi.

Retrospektiva kina Tuškanac predstavlja 29 njegovih redateljskih ostvarenja i prvi scenaristički rad, u režiji Alfa Sjöberga.

Jednim od njegovih najuspješnijih radova smatra se film koji otvara program - "Persona" (1966), ključno ostvarenje modernizma koje se redovito nalazi na listama najboljih i najvažnijih filmova svih vremena.

Film će biti raspoloživ putem linka i promo koda na web stranici kina te dostupan za besplatno gledanje 24 sata, najavljeno je iz kina Tuškanac.

Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove, a svaki film bit će najavljen na društvenim mrežama i web stranici kina.

Jedanaest filmova bit će dostupno za besplatno gledanje uz promo kod, dok će preostalih 20 biti raspoloživo za gledanje uz naknadu od oko 20 kuna po filmu.

Nastavlja se retrospektiva Wima Wendersa

Filmom "Braća Sklandanowsky" (1996), koji je 14. u nizu online retrospektive njemačkog redatelja Wima Wendersa, što se održava online od 17. travnja.

Taj film o počecima kinematografije u Berlinu koji je Wenders snimio sa svojim studentima filmske akademije prikazuje se od srijede do četvrtka.

Priča počinje u Muenchenu prije stotinu godina s braćom Maxom i Emilom Skladanowsky koja su napravila filmski projektor i nazvala ga Bioskop, a završava u  godini snimanja filma s Maxovom kćeri Lucie koja se prisjeća oca i prvih godina novog medija

U petak, 15.  svibnja slijedi Wendersov film "Munja nad vodom" (1980) koji prikazuje zadnje dane života kultnog filmskog redatelja Nicholasa Raya, a montirao ga je sam Wenders i u svakom kadru pokazao da je Ray njegov idol.

Poznati američki kritičar Roger Ebert napisao je da je to "film kojeg je gotovo nemoguće zaboraviti."

Za nedjelju, 17. svibnja najavljen je "Daleko, a tako blizu!" (1993), nastavak slavnog "Neba nad Berlinom" (1987) koji je Wenders snimio tri godine nakon pada Berlinskog zida.

Film prati što se desilo s gradom i ranijim likovima (Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Peter Falk), uz nova lica (Willem Dafoe, Nastassja Kinski, Rüdiger Vogler).

Svoju posljednju ulogu na filmu ovdje je ostvario Heinz Rühmann, a u cameo ulogama pojavljuju se Mihail Gorbačov i Lou Reed.

Detaljne informacije o programu te upute o korištenju dostupne su na web stranici kina Tuškanac.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of