ZAGREB

Subversive Forum: O ljevici i nacionalnom pitanju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U nastavku ovogodišnjeg Subversive programa podijeljenog na segmente Perspektive ljevice, Alterekonomski forum i Subverzivno izdavaštvo u četvrtak se održava panel "Ljevica, rat i nacionalno pitanje s osvrtom na Ukrajinu".

Na panelu sudjeluje, u Zagrebu, belgijski povjesničar, politolog i politički aktivist te najpoznatiji predstavnik Odbora za ukidanje nelegitimnih dugova Eric Toussaint, dok će online još sudjelovati Stevo Đurašković s Fakulteta političkih znanosti te Yuliya Yurchenko s Greenwich University, ujedno i jednu od osnivača ukrajinske političke organizacije Socijalni pokret/Sotsialnyi Rukh (2015).

Kako je najavljeno, panel će se fokusirati na pitanje nacije, kao i i na odnos ljevice prema nacionalnom pitanju, a iako je ukrajinsko-ruski rat neposredan povod raspravi,  ona će biti šira i uključivat će dinamiku odnosa desnice i ljevice prema naciji. 

Može li bez uključivanja nacije i nacionalnog identiteta u politike ljevice ona očekivati masovnu političku potporu i postati većinska stranka,, zanemaruje li današnja ljevica nacionalno pitanje, što je ljevici činiti u ratnoj situaciji koja se odvija u drugoj državi, neka su od pitanja na koja će se pokušati odgovoriti.

U petak, 27. svibnja, Eric Toussaint će na predavanju "Ukrajina i dug" govoriti o aktualnoj poziciji Ukrajine s obzirom na njene dosadašnje i sadašnje neoliberalne politike te njenu politiku duga, uz pitanja iz publike u kontekstu polit-ekonomskog položaja Ukrajine unutar svjetske podjele rada i u kontekstu dužničkog sistema.

Uslijedit će predstavljanje knjige Ankice Čakardić "Pobunjeni um – Eseji iz radikalne socijalne filozofije", s devet radova o različitim filozofskim sustavima, idejama, fenomenima i konceptima koji pripadaju specifičnim socijalno-filozofskim tradicijama i odsječcima povijesti filozofije.

Za subotu, 28. svibnja, najavljen je Zoom-panel "Poslije Jugoslavije: natrag na periferiju", na kojem sudjeluju Rastko Močnik i Rade Pantić, profesori s Fakulteta za medije i komunikaciju (Beograd), na kojem će objasniti što znači „natrag na periferiju“ iz naslova njihovih predavanja, ali i koncept i periodizaciju jugoslavenskog postkapitalizma.

Isti dan lijedi predstavljanje knjige izvanredne profesorice Filozofskog fakulteta u Rijeci Katarine Peović "Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim…", koja obuhvaća širok spektar tema: usko znanstvena epistemiološka pitanja u okviru kulturalnih studija i marksizma, ali i suvremenost.

Program 15. Subversive Foruma završava 3. lipnja s raspravom "Teze o radikalnoj jednakosti" u kojoj će se kritički analizirati pojam i pitanje jednakosti, kao i transformacija koju je imala od studentskog pokreta 1968. do danas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum