SPLIT

Split: Na Mediteranski festival stižu filmovi iz Azije i Latinske Amerike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival mediteranskog filma Split  (MFS) počet će 16. lipnja, a osim naslova iz mediteranskih zemalja na programu će se naći filmovi iz produkcija izvan Mediterana, poput za Oscara nominiranog butanskog filma "Lunana", najavili su u četvrtak organizatori festivala.

FMFS otvorit će 16. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice svjetska premijera filma "Baci se na pod" redateljice i glumice Nine Violić, a publika će moći pogledati i filmove koji su se natjecali na festivalima u Cannesu, Berlinu, Veneciji i Torontu.

U Splitu će se natjecati ukupno 72 filma iz 30 zemalja, a prikazivat će u Kinoteci Zlatna vrata, na platou ispred Doma mladih, te po prvi put i na Tvrđavi Gripe.

Ove će se godine na programu naći i filmovi iz programa "Parangal". Riječ je o novom festivalskom programu, na sjeveroistočnom bastionu Tvrđave Gripe, koji donosi naslove iz produkcija izvan Mediterana, a posebno se ističe "Lunana", film iz Butana, nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film.

''Uvodimo novi program kojem su u fokusu filmovi izvan mediteranskog bazena, ali za koje smatramo da ih naša publika treba vidjeti'', izjavio je direktor FMFS-a Alen Munitić.

Na istoj lokaciji prikazivat će se i latinoamerički filmovi, u sklopu programa ''Druga strana Mediterana''

Glavni natjecateljski program

U glavnom natjecateljskom programu ponovno je Hany Abu-Asad, palestinski redatelj kojeg se pamti po za Oscara nominiranima "Omaru" i "Paradise Now", a ovog puta u pitanju je napeti feministički triler "Hudin salon" čija je radnja inspirirana stvarnim događajima.

Iz Španjolske stiže "Piggy", napeta kombinacija trilera i drame s elementima horrora, a iz Francuske drama "Puno radno vrijeme" o samohranoj majci koja se bori za bolji život, kojoj je redatelj Eric Gavel pristupio kao snimanju trilera, stvarajući napetost koja ne popušta do zadnje sekunde filma.

Turski redatelj Selman Nacar predstavit će se debitantskim filmom "Između dva svitanja" u kojem se bavi klasnim pitanjem, radništvom, te moralnim dilemama i odgovornošću onih u poziciji moći.

Od talijanskih filmova posjetitelji će moći pogledati "Rimini", novo ostvarenje poznatog redatelja Urlicha Seidla, koji donosi prikaz raskalašenog i usamljenog života zaboravljene pop zvijezde na zalasku karijere, dok "Tiha zemlja" prati naizgled savršen bračni par koji unajmljuje kuću za odmor na sunčanom talijanskom otoku.

Na platou ispred Doma mladih ostaje besplatno kino gdje će se prikazati najbolji filmovi koje donose Europska filmska akademija, Animafest Zagreb, Sarajevo Film Festival, beogradski Slobodna zona i FeKK iz Ljubljane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum