U GALERIJI POOLA OTVORENA IZLOŽBA POZNATOG SLIKARA NARCISA KANTARDŽIĆA

 Snovima natopljeno slikarstvo


Precizno naslikana arhitektura koju je nadvladala priroda, osjećaj postapokaliptične mistike prožete autorovom kontemplacijom unutarnjih svjetova, arhaičnost združena s bezvremenošću, snovima natopljeno slikarstvo obilježja su, kako je rečeno za preksinoćnja otvorenja izložbe njegovih slika u Galeriji Poola, stvaralaštva Narcisa Kantardžića, 60-godišnjeg Dervenćanina koji gotovo 30 godina izlazi iz okvira aktualnih likovnih zbivanja.

Na njegovim se slikama gotovo redovito pojavljuju metafizički elementi bilo da slika pejzaže, ljude ili nebesa. Izmišljena monumentalna arhitektura ostala je bitna i osnovna odrednica Narcisova slikarstva sve do današnjih dana.

Njegovi pejzaži su s novim tisućljećem postajali virtuozniji, podsjećaju na vedute renesansnih majstora. Pored svjetionika, babilonskih kula i izmišljenih tornjeva na slikama se počinju nazirati tvornice, veliki industrijski objekti u apokaliptičnim ozračjima, a kako je u uvodnom slovu kazala Maja Antončič, kustosica Galerije suvremene umjetnosti iz Celja, grada u kojem autor danas živi, autor pritom spaja romantičnu napetost prirode i čovjekovu usamljenost, prizivajući slikarstvo iz doba romantizma.

- Meni je jako drago da sam ovdje okupio moje drage Dervenćane, Celjane i Puljane koje ne poznajem, ali s kojima ću se sada u naknadnom druženju upoznati. Veseo sam zbog toga, kazao je autor prilikom otvaranja. Rođen 1958. u Derventi, Kantardžić s 20 godina upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu gdje je diplomirao u klasi profesora Miroslava Čorovića.

Domaćin, Bojan Šumonja, podsjetio je da je Kantardžić zajedno s kolegama sa sarajevske likovne akademije osnovao 1982. grupu "Zvono", jednu od ključnih umjetničkih skupina osamdesetih godina 20. stoljeća u bivšoj državi. Početkom 90-ih Narcis Kantardžić seli najprije u Njemačku, a potom u Sloveniju, gdje i danas živi. Izložba je otvorena do 17. svibnja. (Z. ANGELESKI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter