NAJNOVIJE


U SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

REVIJA I IZLOŽBA "MODNE DELICIJE U KNJIŽNICI": Sinteza mode, povijesti i knjiga


U krcatoj dvorani Sveučilišne knjižnice, brojni posjetitelji razgledali su izložbu starih knjiga koje su postavile Ornela Žerić i Damjana Frančić. Riječ je o rijetko viđenoj literaturi, koja se čuva u arhivi u zbirci nazvanoj "Provinciale" Sveučilišne knjižnice, gdje se inače nalazi 400-tinjak mapa s prikazima umjetničkog obrta

Dašak glamura zavladao je Sveučilišnom knjižnicom u Puli, gdje je u utorak predstavljena izložba starih knjiga biblioteke Provinciale. Naime, bio je to povijesno-knjižno-modni event - na otvorenju je, u organizaciji udruge MedulinArt, održana i izložba nakita inspirirana knjigama.

U krcatoj dvorani Sveučilišne knjižnice, brojni posjetitelji razgledali su izložbu starih knjiga koje su postavile Ornela Žerić i Damjana Frančić. Riječ je o rijetko viđenoj literaturi, koja se čuva u arhivi u zbirci nazvanoj "Provinciale" Sveučilišne knjižnice, gdje se inače nalazi 400-tinjak mapa s prikazima umjetničkog obrta.

Najveći dio građe ove zbirke čine grafičke mape, njih 400 sa 14.000 grafičkih listova, iz razdoblja secesije, od kraja 19. stoljeća do II Svjetskog rata, koje tematski obrađuju pretežno arhitekturu i dekoracije, te su u to vrijeme korištene kao nastavno sredstvo u nekoliko pulskih srednjih obrtničkih škola. Kolika je vrijednost tih mapa dovoljno govori da se danas one prodaju na internetskim aukcijama za najmanje 1.500 eura, a jedna grafika po početnoj cijeni od 40 eura.

Za ovu prigodu, posjetiteljima je predstavljen izbor knjiga i mapa o modi, ljepoti i estetici, a članice udruge MedulinArt savršeno su nadopunile ovu povijesno-modnu priču - tako se Melita Premate, koja već deset godina kreira u raznim tehnikama, predstavila kolekcijom ručno rađenog nakita pod nazivom "Rapsodija u boji". Također iz MedulinArta, Maja Čerljenko, česta je sudionica ovakvih manifestacija, a i velika zaljubljenica u knjige, te se u Sveučilišnoj knjižnici predstavila kolekcijom "Veni Vidi Libri". Zanimljivo je da su nakit nosile knjižničarke, te je svaka u svom modnom "izlasku" publici pročitala stih ili pak ulomak iz knjige.

Dugim aplauzom publika je ispratila sudionice ove kreativne večeri, a večer je upotpunjena i specijalno dizajniranim slasticama koje je napravila Ivana Demarin, također iz MedulinArta. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter