ZAGREB

Sedam hrvatskih filmova u konkurenciji Sarajevo Film Festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnje, 27. izdanje Sarajevo Film Festivala, koje će se održati od 13. do 20. kolovoza, predstavlja i sedam hrvatskih filmova u konkurenciji.

Kako je izvijestio HAVC, jedan od njih je u natjecateljskom programu igranog filma, tri u programu dokumentarnog, dva u programu kratkometražnog te jedan u programu studentskog filma. 

U sklopu Natjecanja igranog filma, čija je selektorica programa Elma Tataragić, prikazuje se dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, "Murina", koji je osvojio Zlatnu kameru (Camera d'Or) na nedavnom Filmskom festivalu u Cannesu. 

Predsjednica žirija Natjecateljskog programa igranog filma je glumica Jasna Đuričić, dobitnica mnogih nagrada, među kojima su posljednje za ulogu Aide u filmu "Quo Vadis, Aida" Jasmile Žbanić nominiranog za Oscara. 

Tri su hrvatska filma u Natjecanju dokumentarnog filma koje u selekciji Rade Šešić donosi 16 filmova.

To su kratkometražni "Bosanski brodvej" Jasmine Beširević, eksperimentalno-dokumentarni kratkometražni "Horizont" Tanje Deman te dugometražni "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića. Prva dva na festivalu u Sarajevu imat će svoje svjetske premijere. 

U Natjecanju kratkometražnog filma, prema odluci selektorice Elme Tataragić, prikazat će se deset filmova - dva hrvatska, "Sve što dolazi" Mate Ugrine, kojemu će ovo biti svjetska premijera te "Kazneni udarac" Roka Bičeka. 

U Natjecateljskom programu studentskog filma prikazuje se 12 filmova, a odabrala ih je selektorica Asja Krsmanovi, uključivši "Čekaj me" Damira Markovine kojem će projekcija u Sarajevu biti međunarodna premijera. 

Za nagrade Srce Sarajeva ukupno će se natjecati 47 filmova u četiri natjecateljske sekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

Osamnaest filmova će imati svjetsku, tri međunarodnu, jedan europsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Konkuriraju filmovi iz Hrvatske, Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske. 

Od ove godine natječu se i TV serije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije. U konkurenciji ih je 16, među kojima i četiri hrvatske: "Novine", 3. sezona, "Crno-bijeli svijet", 4. sezona, "Dnevnik velikog Perice" i "Grupa" (Bosna i Hercegovina/Hrvatska). 

Počasno Srce Sarajeva ove će se godine uručiti njemačkom redatelju Wimu Wendersu, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. 

Wenders će u sklopu industrijskog programa održati i masterclass, a osim toga, retrospektiva njegovih odabranih filmova prikazat će se u festivalskom programu "Posvećeno" (Tribute to). 

Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma "Hotel od milijun dolara", koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater