ZAGREB

Revija novijih kratkih filmova mladih Makedonki u zagrebačkom KIC-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Revija pet novijih kratkih filmova mladih redateljica iz Republike Sjeverne Makedonije bit će prikazana u Zagrebačkom u KIC-u srijedu, 1. lipnja 2022. u 19 sati, kada će biti organiziran i razgovor s istaknutim filmskim djelatnicima, priopćeno je.

Filmovi Sjeverni pol, Nagrada, Djeca će se vratiti, Malina i Zeleni zidovi / Crna hrana snimljeni su u 2015. do 2021. godine i prikazani su na raznim svjetskim festivalima, a film „Sjeverni pol“ uvršten je u službenu selekciju kratkog igranog filma na festivalu u Cannesu 2021. godine.

U razgovoru sudjeluju selektorica programa, filmska kritičarka i umjetnička voditeljica IFF Kinenova Gena Teodosievska, TV i filmski producent, vlasnik producentske kuće KINOOKO Robert Naskov, scenaristice i redateljice Ana Jakimska i Sandra Gjorgijeva, te direktorica Kulturno informativnog centra Sjeverne Makedonije u Zagrebu Natalija Popovska.

Sociokulturni zamah koji mlade redateljice otvaraju u svojim filmovima čini ih odvažnim filmskim autoricama i društveno odgovornim filmskim profesionalcima.

Svojim kratkim filmovima otvorile su teme koje su duboko intimne i sadrže biografske elemente. Njihovi radovi, osim karakterističnog kritičkog pogleda u vizualnom arhitektonskom i scenskom prikazu, imaju i energiju pozitivne, optimistične linije radnje, kaže se u priopćenju.

Sjeverni pol (2021.) je film Marije Apčevske, koji uvodi u maglovit krajolik i prepunu svlačionicu. "Margo ne pripada ni jednom ni drugom. Možda će, ako izgubi nevinost, konačno pronaći svoje mjesto.“

Nagrada (2017.) Lidije Mojsovske priča je o desetogodišnjaku, pripadniku albanske manjine u Makedoniji, koji odluči sudjelovati u natjecanju religiozne tematike koje organizira škola u čast kršćanskog blagdana Bogojavljenja kako bi osvojio 10000 denara i pomogao svojem teško bolesnom, bratu.

Djeca će se vratiti (2017.) – film je Ane Jakimske o mladoj učiteljici, gradskom djetetu, koja ima iskonski zadatak u napuštenom selu u snijegom prekrivenim makedonskim planinama, održati vatru u ognjištu za djecu sutrašnjice.

Malina (2018) je film Anastazije Lazarove Piling o Andrei koja je sama kod kuće, kod koje najbolja prijateljica Dona dolazi prespavati. Dona želi otići na zabavu gdje se nalazi Viktor, mladić u kojeg je zaljubljena. Slijedi zaplet koji stavlja njihovo prijateljstvo na kušnju.

Kratki dokumentarac Zeleni zidovi / Crna hrana (2015.) Sandre Gjorgjieve govori o bijednom životu 1200 studenata koji žive u davno zaboravljenom studentskom domu "Goce Delčev" u Skoplju, koji je davno dobio nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje.

Program je realiziran u suradnji s Kulturno informativnim centrom Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu, ulaz je slobodan, a svi filmovi imaju hrvatske titlove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom