ZAGREB

Retrospektiva meksičkog redatelja Alfonsa Cuaróna u kinu Tuškanac

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Retrospektiva "Alfonso Cuarón između Meksika i Hollywooda" otvara se u ponedjeljak u zagrebačkom kinu Tuškanac međunarodno nagrađivanom dramom "Roma" tog istaknutog meksičkog redatelja. 

Program donosi njegove meksičke, ali i holivudske uratke, uz "Romu" iz 2018. tu su i "I tvoju mamu također" (2001), "Gravitacija" (2013), "Djeca čovječanstva" (2006), "Velika iščekivanja" (1998), "Mala princeza" (1995) i "Samo s tvojom partnericom" (1991).

Filmom "Roma", kojim je pokušao rekreirati sjećanja i uspomene na vlastito djetinjstvo u otmjenoj četvrti Roma u Mexico Cityju,  Cuarón se još jednom potvrdio kao jedan od najzanimljivijih i najintrigantnijih autora današnjice, ističe se u najavi retrospektive.

Njegov znanstvenofantastični film "Djeca čovječanstva"uspjela je adaptacija romana književnice P. D. James, kojega je Cuarón pretočio u "uznemirujuće pesimistično djelo s vizijom distopijske i krajnje mračne budućnosti." 

"Film iznimno sugestivnog nelagodnog ozračja odlikuje impresivna, atmosferična fotografija Emmanuela Lubezkog te sjajni nastupi kompletne glumačke postave predvođene Cliveom Owenom i Julianne Moore", napominju iz "Tuškanca". 

Cuarónov dugometražni redateljski prvijenac, koji je bio hit u kinima, "Samo s tvojom partnericom" opisuje se kao zabavna i šarmantna romantična komedija te dinamičan, sigurno režiran i za meksičko društvo onog vremena prilično provokativan film s dosta duhovitih situacija i dijaloga.

U programu je i "Gravitacija", nagrađivana SF drama u kojoj "svemir na filmu nikad nije izgledao tako realistično, koloristički bogato i uzbudljivo". 

"Nevjerojatno uvjerljivi specijalni efekti i impresivna fotografija nadopunjeni su jednostavnom dramaturgijom i naracijom te učinkovito profiliranim likovima koje su sjajno interpretirali Sandra Bullock i George Clooney", dodaju.

Prikazuju se i "Velika iščekivanja", romantična drama, slobodna ekranizacija istoimenog romana Charlesa Dickensa s nizom osebujnih i ekscentričnih likova koji u filmu uspješno oživljavaju, velikim dijelom zahvaljujući izvedbama Ethana Hawkea, Gwyneth Paltrow, Chrisa Coopera, Anne Bancroft i Roberta De Nira. 

Film "I tvoju mamu također" priča je o dvojici urbanih adolescenata i njihovoj inicijaciji u svijet odraslih koje tumače Gael García Bernal i Diego Luna, u Veneciji ovjenčani nagradom Marcello Mastroianni za najbolju dvojicu mladih glumaca. Uvjerljiv glumački nastup također je pružila i njihova partnerica Maribel Verdú. 

Retrospektiva završava "Malom princezom", obiteljskom dramom s elementima fantastike utemeljenoj na romanu Frances Hodgson Burnett i zapaženoj po fotografiji Emmanuela Lubezkog i glumačkim interpretacijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater