ZAGREB

Retrospektiva jugoslavenskih eksperimentalnih filmova na Berkeleyu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na mrežnoj stranici Berkeley muzeja vizualne umjetnosti i pacifičkog filmskog arhiva do petka se prikazivao program "Portraits and the Sky" posvećen eksperimentalnim kratkometražnim naslovima iz Zagreba, Beograda i Ljubljane, nastalima od šezdesetih godina do 1991.

Program su kurirali zagrebačka filmologinja Petra Belc te Beograđanin Pavle Levi koji na kalifornijskom Sveučilištu Standford predaje teoriju filma.

Po riječima Petre Belc, budući da se u zadnjih desetak godina sve češće u svijetu prikazuju eksperimentalni filmovi nastali u Hrvatskoj, i Jugoslaviji kao njenom tadašnjem neizostavnom kontekstu, taj su program željeli iskoristiti kao priliku za predstavljanje autora koji se rijetko prikazuju u okviru takvih retrospektiva.

"Htjeli smo pokazati raznovrsnost pristupa promišljanju i stvaranju neoavangardnog filma u domaćem kontekstu i skrenuti pozornost na manje poznate radove i autore, koji često svojom inventivnošću i inovativnošću nadilaze kanonska djela i dovode u pitanje neke naše temeljne historiografske pretpostavke o estetskim zakonitostima ovoga filmskog roda", ustvrdila je.

Belc kaže kako da postavljeni u programski niz filmovi jedni drugima pružaju novi interpretacijski okvir i poticaj za preispitivanje uvriježenog kanona, a u fokusu je bila ideja portreta u svim njegovim izvedbenim mogućnostima.

Program su otvorili i zatvorili filmovi Mihovila Pansinija i Dubravke Rakoci kao primjeri eksperimentalnih tendencija, slična, no temeljno različita filma o nebu.

Po njezinim riječima, suradnja s Berkeleyskim muzejem umjetnosti i pacifičkog filmskog arhiva nastala je zahvaljujući poticaju filmske kustosice pacifičkog filmskog arhiva Kathy Geritz, koja ih je pozvala da osmisle taj program, u sklopu godišnje serije eksperimentalnih filmova Alternative Visions.

Ta je serija ujedno i dio kolegija o avangardnom filmu koji na Berkeleyju predaje Jeffrey Skoller, tako da je program bio istovremeno namijenjen studentima, ali i otvoren za svu publiku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom