ZAGREB

Redateljica hrvatske manjinske korpodukcije nagrađena na Hot Docsu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Annabel Verbeke, belgijska redateljica dugometražnog dokumentarnog filma "Četiri godišnja doba u danu", hrvatske manjinske koprodukcije, osvojila je na festivalu dokumentarnog filma Hot Docs nagradu za najbolju međunarodnu nadolazeću redateljicu, izvijestio je HAVC.

Hrvatski koproducent, Ljubo Zdjelarević (Kinoteka) rekao je da vjeruje kako će ta nagrada biti izniman razvojni poticaj i za budući život filma, ali i za koprodukcijske partnere, ekipu

Dodao je da su već stigli festivalski pozivi za film  iz Kine i Južne Koreje, a ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji i distribucijskim planovima s ostalim filmovima iz kolekcije serijala 'Granice', nada se da će ostvariti i malu ograničenu kinodistribuciju i u Hrvatskoj te paralelno televizijsku i VOD. 

Kanadski međunarodni festival dokumentarnog filma, Hot Docs, ove godine, umjesto u Torontu, održao se online, od 29. travnja do 9. svibnja. 

Filmu "Četiri godišnja doba u danu" je prikazivanje u glavnom natjecateljskom programu festival bila i svjetska premijera.

Žiri je obrazložio kako je redateljica Annabel Verbeke, iako joj je ovo tek drugi dugometražni dokumentarni film, već pokazuje istinsko majstorstvo zanata u filmu koji otkriva kako je puno složeniji i univerzalniji nego što se čini. Redateljica će uz priznanje dobiti i 3 000 dolara. 

Film govori o novonastaloj granici nakon Brexita, onoj između Sjeverne Irske pod nadzorom Britanije i Republike Irske, članice EU. Dio je šestodijelnog dokumentarnog serijala "Granice" Frederika Nicolaia, o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu. 

Serijal "Granice" dobio je potporu za TV prikazivanje Potprograma MEDIA te je potpomognut sredstvima HAVC-a za razvoj dokumentarnog TV serijala te za manjinsku koprodukciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini