ZAGREB

Prvu nagradu 52. Revije filmskog stvaralaštva osvojila dva filma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvu nagradu 52. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva osvojili su dokumentarni film "Bez lica" Davida Lušičića i igrani film "Krhko" Tomislava Šobana, izvijestio je u ponedjeljak organizator, Hrvatski filmski savez.  

Film "Bez lica" tematizira postavljanje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu, prikazujući trenutak neposredno prije svečanog otkrivanja, te uz pomoć snimki od nekoliko dana prije kada je bio zamotan u debeli sloj najlona uspostavlja širi kritički društveni kontekst.

Film "Krhko" prati mladu glumicu Almu koja u svojoj dnevnoj rutini prolazi kroz niz glumačkih proba, audicija i projekata, a i traži stan. U isprepletenim situacijama, traži svoje mjesto u cijeloj situaciji, a jedina osoba s kojom može podijeliti svoja razmišljanja najbolja joj je prijateljica koja odlazi živjeti u Belgiju.

Drugu nagradu Revije, koja se održala online i završila dodjelom u nedjelju navečer, osvojili su filmovi "Laci bježi u Mađarsku" Davida Gaše i "Melem na rane Antona Mezulića. 

Treću nagradu dobila su četiri filma, "Mila" Karla Voriha, "Kućica" Jakova Nole, "Elegance of chemistry" Miljenka Popovića i "Adeptus" Klare Dujmović.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmovima "Žene u mojim godinama" Joze Schmucha, "Zabranjen razgovor s vozačem" Davida Gaše, "The stamp Lovre Mrđena, Nova arka Renea Ipše i "Komad Mirana" grupe autora Blank senior.  

Nagradu publike dobio je film "Zrakoplovne snage protiv J.F.K.-a" Sandra Totha.

O nagradama je odlučivao žiri u kojemu su bili redatelji Snježana Tribuson, Matija Pisačić, montažerka Dubravka Premar, filmski snimatelj Silvestar Kolbas i multimedijski umjetnik Goran Škofić.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj jedanput godišnje okuplja autore, filmske klubove, studente, teoretičare, predstavnike filmskih organizacija i ostale zaljubljenike u film.

Svake godine održava se u drugom gradu, ove je to trebao biti Buzet, no zbog epidemiološke situacije u potpunosti se održala online.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater