RIJEKA

Premijera prilagodbe Fellinijeva filma "E la nave va" u riječkome HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u subotu je premijerno izvela predstavu "E la nave va (I brod plovi)" u prilagodbi istoimenog filma Federica Fellinija i režiji Igora Pisona. 

To je prva kazališna izvedba prilagodbe tog filma na talijanskom jeziku, nakon više izvedbi na drugim jezicima, istaknuli su iz riječkog HNK.

Film i predstava govore o posljednjem ispraćaju fikcijske glasovite sopranistice Edmee Tetue na luksuznom brodu "Gloria N.". Začudna skupina umjetnika i društveno istaknutih osoba namjerava pepeo sopranistice prosuti u more pokraj njena rodnog otoka. Radnja se odvija neposredno nakon atentata na Franju Ferdinanda u Sarajevu 1914. i oslikava stanje pred početak Prvog svjetskog rata u Europi.

U višestrukim ulogama, u predstavi glume Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Sabina Salamon i braća blizanci Filip i Nikša Eldan.

Dramaturginja je Lea Kukovičič, scenografkinja Petra Veber, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a dizajner svjetla Dalibor Fugošić.

Igor Pison je redatelj slovenskog porijekla, rođen u Trstu. Školovao se na Bavarskoj kazališnoj akademiji "August Everding". Godine 2012. režirao je svoju prvu operu u Muenchenu, a svojevrsna prekretnica u njegovu profesionalnom stvaralaštvu bila je režija drame "Anđeo zaborava" prema romanu Maje Haderlap 2014. u Drami SNG-a Ljubljana. Djelovao je u kazalištima na području talijanske regije Friuli Venezia Giulia, surađivao sa Slovenskim narodnim gledališčem Ljubljana,  HNK u Zagrebu i mnogim drugim kazalištima iz središnje Europe. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater