SPLIT

Premijera predstave "Sretna ne bila" kazališta PlayDrama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kazalište PlayDrama premijerno će u srijedu navečer u Amfiteatru Doma mladih izvesti predstavu "Sretna ne bila" dramaturginje Ivane Vuković i redateljice Helene Petković.

Kako ističu iz kazališta, u prvoj ovogodišnjoj premijeri autorice se bave temom obiteljskog nasljeđa, "proučavajući na koje se sve načine u kulturi i literaturi opjevani dalmatinski patrijarhat s koljena na koljeno prenosi upravo ženskom linijom".

Predstava "Sretna ne bila", dodaju, duhovita je i lepršava predstava koja imaginacijom i inteligencijom autorskog i glumačkog tima "uspijeva publici podvaliti smrtno ozbiljan dijalog o rodnoj nejednakosti, u zavodljivoj mješavini komičkih naglasaka i jasno izraženog političkog stava".

U predstavi glume Petra Kovačić Botić, Ana Uršula Najev i Ana Marija Veselčić.

Novu sezonu kazališta PlayDrama osmislili su ženski autorski timovi, a predstave će izvoditi ženski glumački ansambli, napomenuo je u priopćenju u povodu nove premijere umjetnički ravnatelj kazališta Matko Botić dodavši kako je to logična posljedica tematiziranja obiteljskih odnosa kojima se to kazalište bavi već četvrtu godinu.

Osim predstave "Sretna ne bila", kazalište priprema i predstavu "Disanje" dramaturginje i redateljice Olje Lozice, koja nastaje u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih. Ta se predstava bavi sestrinskim odnosom, koji se osvjetljava iz neočekivanih uglova.

"Hrvatsko kazalište, ne spominje se to često, jedna je od rijetkih domaćih umjetničkih grana u kojoj se rodna ravnopravnost ne nameće artificijelno, već izvire iznutra, iz organske strukture teatarske kreacije i invencije. Ne tako davno prvenstveno muški posao, u dvadeset i prvom stoljeću prometnuo se u poligon za iskazivanje rodne ravnopravnosti, pa nerijetko i prevlast ženskog scenskog pisma", dodaje se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini