RIJEKA

Premijera opere "Romeo i Julija" u riječkome HNK 12. siječnja

Arhiva

Arhiva


Opera Charlesa Gounoda "Romeo i Julija" premijerno će biti izvedana 12. siječnja u HNK Ivana pl. Zajca u režiji Marina Blaževića, a u glavnim ulogama nastupit će Anamarija Knego i Aljaž Farasin, najavljeno je u utorak u tom HNK-u.

 

Opera se postavlja kao koprodukcija Opere HNK Ivana pl. Zajca, Teatra Alighieri i Fondazione ravenna Manifestazioni. Kako je rekao Marin Blažević, ujedno intendant, kad se krenulo s pripremama te opere, nije se znalo da ona nikada nije izvedena u Rijeci, tako da će ovo biti i praizvedba. Nakon riječke premijere ansambl Opere nakon dugo vremena zajedno odlazi na gostovanje, tako da će "Romea i Juliju" izvesti 18. i 20. siječnja u Ravennni, rekao je Blažević. 

 Ovo je četvrta u nizu opera koja se postavlja na riječku pozornicu temeljena na Shakespearovim predlošcima. U našoj interpretaciji je postavljena u obliku retrospekcije, tako da su u prvoj sceni ljubavnici Romeo i Julija već mrtvi, a potom se prikazuje što se dogodilo prije toga i što je uzrokovalo njihovu smrt, rekao je Blažević.  Dodao je kako je u libretu pokušao pronaći elemente komičnosti te ih uvesti u izvedbu. Tu su jasne linije komičnog žanra, koje završavaju tragično, naglasio je. 

 "Inovativni aspekt donosi oblikovanje svjetla, za koje je zadužen Alan Vukelić, a koje omogućuje stalnu mijenu. Pozornica kao da diše, oblikuje otkucaje srca ljubavnika, a svjetlo na pozornici se promijeni više od 1000 puta", rekao je Marin Blažević. Riječka izvedba traje više od tri sata, a reducirana je u odnosu na francuski izvornik, jer su izbačeni sve velike baletne točke, kazao je.

 Anamarija Knego je ocijenila da joj je ovo jedna od najzahtjevnijih uloga u karijeri, psihički i fizički, ali i i zbog francuskog jezika na kojem pjeva. Ovu operu vidi, ne kao površnu i lepršavu ljubavnu priču, nego i kao složenije propitivanje odnosa između roditelja i djece, odnosno koliko roditelji smiju utjecati na odluke svoje djece i njihov život uopće.

 Aljaž Farasin je rekao da se za ulogu pripremao dvije godine te da je to njegova najteža uloga dosad. U više od tri sata samo dvadesetak minuta nisam na pozornici, tako da je to vrlo zahtjevno, rekao je.

 Uz Knego i Farasina, nastupaju Eugeniy Stanimirov, Michael Wilmering, Ivana Srbljan, Dario Bercich, Marko Fortunato i drugi. Kostimografkinja je Sandra Dekanić, dramaturginja i prevoditeljica libreta Lada Čale Feldman a autorica dramskog pokreta i koreografije Mila Čuljak. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom