RIJEKA

Premijera "Enigmatskih varijacija" riječke Talijanske drame

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u petak je novom dramskom prostoru Dram(m)a centar "Zajc" u Rijeci premijerno izvela predstavu Erica-Emmanuela Schmitta "Variazioni enigmatiche (Enigmatske varijacije)".

 Predstavu je režirala jedna od najznačajnijih umjetnica hrvatskog glumišta Neva Rošić u 87. godini života. Glumili su Aleksandar Cvjetković i Mirko Soldano.

 Radnja predstave odvija se tijekom njihova jednog razgovora, u kojem se razotkriva niz tajni vezanih uz ženu, objekt njihova interesa. Tijekom razgovora učestale su psihološke promjene i neobični obrati.
Naslov drame potječe od istoimene skladbe Edwarda Elgara, u kojoj obrađuje temu u 14 inačica.

 U autorskom timu su i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović.

 Dramatičar, romanopisac, esejist, filmski scenarist i redatelj Éric-Emmanuel Schmitt pripada među najistaknutije i najizvođenije suvremene francuske autore. Sveučilišni profesor filozofije svoju je književnu karijeru započeo 1990-ih. Njegova djela prevedena su na više od 50 jezika. Uz brojne prestižne književne nagrade, za svoj kazališni rad je 2001. nagrađen godišnjom nagradom Francuske akademije za kazališno stvaralaštvo. 

 Ovom prigodom je predstavljen obnovljeni dramski prostor Dram(m)a centar "Zajc" u zgradi bivšeg Ivexa na Delti. U nužnoj razdvojenosti ansambala riječkoga HNK zbog pandemijskih okolnosti nastao je novi koncept, zahvaljujući kojem Hrvatska i Talijanska drama od sad imaju svoj prostor na ovoj lokaciji. 

 Ona im osigurava prostor za probe te rasterećenje pozornice koju inače dijele četiri ansambla i Riječki simfonijski orkestar za svoju koncertnu djelatnost. Osim što će se dramskim ansamblima olakšati rad, ali i međusobno povezivanje, i Riječko kazalište mladih „Kamov“ konačno će dobiti prave profesionalne uvjete za svoj rad.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini