ROVINJ

Predstavljeno 30. izdanje časopisa "Quaderni": Povijest Istre, Rijeke i Dalmacije u 19. stoljeću

| Autor: N. TODORIĆ
(N. T.)

Jučer je u Centru za povijesno istraživanje u Rovinju urednica Orietta Moscardi predstavila 30. izdanje časopisa "Quaderni". Riječ je o časopisu koji se izdaje jednom godišnje i tako već punih 30 godina. Sva literatura napisana je na talijanskom jeziku, a na kraju svakog poglavlja nalazi se sažetak na hrvatskom i slovenskom jeziku. Ovo posljednje izdanje pisalo je deset različitih autora koji su se bavili temama iz političkog, gospodarskog, socijalnog i kulturnog područja koje se odnose na povijest Istre, Rijeke i Dalmacije u 19. stoljeću.

Urednica se zahvalila istraživačima, povjesničarima, autorima i svima koji su pridonijeli časopisu tijekom svih ovih godina te naglasila da će se promocija časopisa za građane održati krajem veljače ili početkom ožujka iduće godine.

Časopis započinje uvodnim dijelom urednice Oriette Moscardi koja predstavlja opsežnu analizu bibliografske i historiografske produkcije koju je časopis proizveo u pet desetljeća djelovanja, odnosno povijesnu bilancu i kazalo svezaka. Drugi autor je Ivan Buttignon iz Italije koji piše o tršćanskoj desnici u vrijeme savezničke vojne uprave. Paola Delton iz Rovinja uz pomoć Giulija Landinija iz Australije napisala je treće poglavlje o njegovom ocu koji je nakon Drugog svjetskog rata napustio Vodnjan kao i tisuće Istriana te u potrazi za boljim životom upoznao svoju buduću ženu. Četvrti autor je Ferruccio Canali iz Firenze koji opisuje umjetničke avangarde u Trstu između dva rata. U petom poglavlju David Orlović iz Pule govori o razdoblju tijekom etiopskog rata u provinciji Istri. Diego Han iz Rovinja piše o svijetu poreza, odnosno o carinskoj barijeri u Rovinju od 1923. do 1926. godine. Albert Merdžo iz Rijeke opisuje nove spoznaje o etičkom sustavu Rijeke kroz stoljeća, a u osmom poglavlju Francesco Scabar iz Trsta ističe i pojašnjava habsburški popis iz 1910. godine. Tullio Vorano iz Labina govori o Augustu Batini koji je stupio u službu u Raškim ugljenokopima 1926. godine. I zadnje poglavlje čine stranice iz dnevnika Vittoria Rismonda koje su objavljene u čast preminulom povjesničaru Antoniu Pauletichu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum