DUBROVNIK

Predstavljena knjiga Nikole Obuljena „Kako smo pregovarali s neprijateljem“

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga Nikole Obuljena „Kako smo pregovarali s neprijateljem", u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske i Hrvatskog dokumentacijskog memorijalnog centra Domovinskog rata (HMDCDR), predstavljena je u utorak u Dubrovniku.

Knjiga na 336 stranica donosi autorove memoarske zapise iz dramatičnog razdoblja Domovinskog rata na dubrovačkom području, a u središtu su opisi pregovaračkih susreta sa srpsko-crnogorskim agresorom. Obuljen je bio prvi čovjek pregovaračkog tima, a uz osobna sjećanja, u knjigu je uvrstio i niz autentičnih dokumenata i fotografija.

Obuljen je tom prilikom istaknuo kako pišući memoarske zapise nije razmišljao da će oni postati knjiga, već samo zapis o svim pregovorima.

„Nakupilo se toliko dokumentacije, da bi bilo šteta da se to nije zapisalo. Pretočio sam ih u tekstove. Ta je dokumentacija u Muzeju Domovinskog rata. To nije knjiga o ratu, već o jednom posebnom dijelu rata. Što se tiče ratnih zbivanja, citiram literaturu povjesničara. Nakon trideset godina siguran sam da nismo u pregovaranju donijeli nijednu pogrešnu odluku jer nismo ništa prihvatili od onog što su tražili. A to je bio ključ, jer su uvijek tražili predaju“, izjavio je Obuljen.

Predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Slavica Stojan rekla je kako su mnogi knjigu dugo čekali i da ona neće tražiti čitatelje, već će oni tražiti nju, jer je riječ o uzbudljivom tekstu koji svakoga dira, pa čak i generacije rođene nakon Domovinskog rata.

„Knjigu sam pročitala nekoliko puta i jako me potresla. Pojavila mi se sličnost s najtežim danima Dubrovačke Republike, kad su dubrovački poklisari, pregovarači, išli na dalek put bez taktike i pripreme, ali i bez očekivanja, jer su znali da je sve bilo neočekivano. Trebalo je reagirati u jednom času, ali mudro, staloženo i hladnokrvno. Gledati silu ispred sebe, a držati se dostojanstveno. To je hrvatska diplomatska tradicija koju su moderni pregovarači, svjesno ili ne, nosili u sebi. Ustrajnost i znanje davali su im nadmoć“, rekla je Stojan.

Urednica knjige Željka Križe (HMDCDR) istaknula je kako je memoarski dio knjige podijeljen u deset preglednih poglavlja i sadržajno je najbogatiji.
„Kronološki i vrlo detaljno opisan je tijek pregovora s predstavnicima JNA od listopada 1991. do svibnja 1992. godine. Sve je potkrijepljeno dokumentima, ali je zanimljiv i njegov opis događaja i živopisnih osoba“, rekla je Križe.

Ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor istaknuo je kako je knjiga rasvijetlila aspekt događaja koji je dosad bio nepoznat iz jednog drugog kuta.

„Bogatiji smo za novu spoznaju i novi pogled na događaj za koji smo mislili da već dobro znamo. U ratu je svatko imao svoju ulogu, a i sam Obuljen ističe da sve što su uspjeli ispregovarati zapravo glavnu zaslugu imaju branitelji koji su obranili Dubrovnik“, rekao je Nazor.

Predstavljanje je održano u sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater