NAJNOVIJE


INTERLIBER

Predstavljen hrvatski prijevod knjige Mary Beard „S.P.Q.R – Povijest starog Rima“

Hina

Hrvatski prijevod knjige britanske povjesničarke Mary Beard „S.P.Q.R – Povijest starog Rima“ predstavljen je u utorak navečer na Interliberu, na izložbenom prostoru Školske knjige na Zagrebačkom velesajmu.

Knjigu su predstavili urednik Deniver Vukelić, recenzentica Alka Domić Kunić i klasični filolog Zlatko Šešelj.

 Po riječima Domić Kunić, kut iz kojeg britanska povjesničarka Beard promatra pojedinosti staroga Rima baca novo svjetlo na povijesnu cjelinu koju nazivamo antičkim Rimom.

Smatra kako Beard svojim radom potiče na razmišljanje o tome da se povijest sastoji od niza naoko manje važnih detalja, a ne samo od  sudbinskih događaja kao što su to prevrati i ratovi.

Ova je knjiga pripovijest o usponu jedne civilizacije koja i dvije tisuće godina poslije i dalje oblikuje mnoge od naših pogleda na moć, političko nasilje, građanstvo i građansku odgovornost te naš stav o raskoši i ljepoti. ističe recenzentica Domić Kunić.

Ocjenjuje da knjiga 'baca rukavicu u lice ustaljenim i uvriježenim stajalištima koje smo izgradili o starom Rimu'. Autorica istražuje kako su Rimljani doživljavali sami sebe i svoja postignuća, kakvo je bilo njihovo mišljenje o carskoj vlasti, kako su se nosili s terorizmom i revolucijama te na koji su način bile začete ideje o građanstvu i naciji.

Autorica demistificira pojedine epizode koje mi danas smatramo povijesnim činjenicama, zaključila je Domić Kunić.

Zlatko Šešelj smatra kako je povijest staroga Rima koju smo dosad poznavali konstrukt. Beard istražuje kako je jedna selendra od pedesetak kuća, kao što je bio Rim, postala svjetska supersila, rekao je Šešelj dodavši kako autorica svoju povijest staroga Rima započinje propadanjem posljednjih republikanskih institucija.

Ocijenio je kako povjesničarka Mary Beard sadašnjost vidi u prošlosti.

 Knjiga „S.P.Q.R – Povijest starog Rima“  (549 str.) podijeljena je na 12 poglavlja – Ciceronov zvjezdani trenutak, Na početku, Rimski kraljevi, Veliki skok naprijed, Širenje rimskoga svijeta, Nova politika, Na putu do carstva, Kod kuće, Augustove preobrazbe, 14 careva, Neki imaju, neki nemaju te Rim izvan Rima i epilog – Prvi rimski milenij.

Na kraju knjige su bibliografija, kronologija, popis ilustracija i kazalo.

Knjigu je objavila Školska knjiga, a s engleskoga na hrvatski jezik preveo ju je Ivan Ott, uz stručnu redakturu Joze Ivanovića.

Mary Beard (1955.) redovita je profesorica klasičnih studija na Newnham Collegeu u sklopu Sveučilišta u Cambridgeu. Gostujuća predavanja drži na Kalifornijskom sveučilištu u Barklyju te na Sveučilištu u Chicagu. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam