ZAGREB

Politički triler "Država terora" Hillary Clinton i Louise Penny na hrvatskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Politički triler "Država terora" nastao u koautorstvu Hillary Rodham Clinton, odvjetnice, prve dame, senatorice i bivše državne tajnice SAD-a i Louise Penny, nagrađivane kanadske autorice krimića i trilera, objavljen je na hrvatskom.

Nakladnička kuća Znanje, izdavač tog, sad već bestselera New York Timesa, kažu kako ga, u prijevodu Nevena Dužaneca, karakteriziraju napeti stil pripovijedanja pun obrata i insajderskih detalja, "što ga čini pravom književnom poslasticom za sve ljubitelje žanra". 

Radnja "Države terora" odvija se nakon što novi predsjednik za državnu tajnicu bira političku suparnicu Ellen Adams, njegovu oštru kritičarku, čime ju želi ušutkati jer preuzimanje dužnosti za nju znači da mora odstupiti s rukovodećeg mjesta vlastite multinacionalne novinske agencije.

Dok se predsjednik prvi put obraća Kongresu, mlada časnica ministarstva za vanjske poslove prima zbunjujuću anonimnu poruku, no prekasno shvaća da je poruka bila kodirano upozorenje pa uskoro započinje niz terorističkih napada.

Napadi ubrzo prerastaju u međunarodnu šahovsku igru, koja uključuje nestabilnu politiku Pakistana, Afganistana i Irana, utrku za razvoj nuklearnog - oružja u regiji, rusku mafiju te terorističke organizacije.

"Da bi se razotkrila tako zamršena, pomno smišljena zavjera, bit će potrebne vještine jedinstvenog tima: strastvene mlade časnice, predanog novinara i pametne, odlučne, iako još uvijek neiskusne nove državne tajnice", napominje se u najavi.

Hillary Rodham Clinton prva je žena u povijesti SAD -a koja je postala predsjednička kandidatkinja velike političke stranke.  Služila je kao 67. državna tajnica nakon gotovo četiri desetljeća u javnim službama zagovarajući u ime djece i obitelji kao odvjetnica, prva dama i američka senatorica. 

Dosad je objavila već sedam knjiga, a ovo je prvi triler koji je napisala u koautorstvu sa Louise Penny, čiji su bestseleri bili na prvim mjestima na listama New York Timesa, USA Todaya i Globe and Maila.

Njezini romani o glavnom inspektoru Armandu Gamacheu prevedeni su na trideset i jedan jezik. Godine 2017. primila je kanadsko odličje za svoj doprinos kanadskoj kulturi. Louise Penny živi u selu u okolici Montreala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of