PETRINJA

Petrinja od 4. do 8. rujna domaćin pijanističkom memorijalu „Ranko Filjak“

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Petrinja će od 4. do 8. rujna biti domaćin Pijanističkom memorijalu „Ranko Filjak“ koji organizira Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, pod producentskom palicom Edmunda Andlera Borića i umjetničkim ravnanjem Karla Ivančića.

U Župnoj crkvi Svetog Lovre očekuju nas tri koncerta, naveo je Ivančić.

 Koncert otvorenja je u nedjelju, 4.rujna, i na njemu će nastupiti pijanistica Martina Filjak, uz violončelisticu Moniku Leskovar.

 "Mislim da je Monika prvi puta u Petrinji i ovo je prilika da publika čuje vrhunski koncert. Martina je, pak, nastupila na prvom izdanju Memorijala i sada se vraća na njegovo treće izdanje". rekao je Ivančić.

 Drugi koncert, 6. rujna rezerviran je za mlade umjetnike iz Glazbene škole Fran Lhotka iz Siska i Petrinje, a na treći, koncert zatvaranja, 8.rujna u goste dolazi pijanist i profesor s Muzičke akademije Srđan Čaldarović, 

 Festival u Petrinji nosi ime po proslavljenom pijanistu Ranku Filjaku, koji je i otac pijanistice Martine Filjak, a rođen je i odrastao u učiteljskoj petrinjskoj obitelji. 

 Ivančić ističe da je Pijanistički memorijal postao tradicija i da je Petrinju smjestio na kartu svjetske kulturne scene.

 „Već je treći festival po redu, a izvođači koje dovodimo su u samom vrhu klasične scene, festival je odjeknuo i izvan hrvatskih granica", kaže njegov umjetnički ravnatelj i otkriva kako dobiva dosta ponuda za nastupe.

 Mnogi umjetnici žele nastupiti baš na ovom festivalu, no proračun nam, za sada, ne dozvoljava više od tri koncerta, kaže Ivančić i izražava nadu da će se to u budućnosti promijeniti. 

 Ulaz na sve koncerte Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“ je besplatan, a festival je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Petrinje.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini