TRADICIONALNO PREDSTAVLJANJE

PETNAESTO IZDANJE PROJEKTA XIIxII: DVA - DUE - TWO za kontinuiranu promociju mladih likovnih i glazbenih umjetnika

Projekt je nastao s ciljem promocije mladih stvaralaca s područja Istre, da bismo im osnažili status i pružili im odskočnu dasku, izvukli ih iz anonimnosti te potaknuli na daljnje stvaralaštvo. Kalendar i CD služe i kao protokolarni pokloni Istarske županije u povodu novogodišnjih blagdana, čime se istarska kultura promovira i izvan granica Hrvatske, ističe Vladimir Torbica

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Tradicionalno predstavljanje petnaestog izdanja projekta XIIxII, kalendara i CD-a, ove godine na temu broja Dva/Due/Two, kojim se promovira dvanaest mladih likovnjaka i dvadeset četiri mlada glazbenika iz Istre, održano je jučer u pulskoj Zajednici Talijana.

Kalendar i CD služe i kao protokolarni pokloni Istarske županije u povodu novogodišnjih blagdana, čime se istarska kultura promovira i izvan granica Hrvatske, kako su istaknuli istarski župan Boris Miletić i županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica prilikom predstavljanja.

Naslovna tema

Kako je rekla Mladenka Batalić iz Mare d.o.o. koja je oblikovala projekt, "DVA - DUE - TWO naslovna je tema kalendara i CD-a XIIxII Istarske županije za 2022. godinu. Riječ je o projektu koji iz godine u godinu, a sada već 15. put objedinjuje radove mladih likovnih umjetnika i njihovih kolega glazbenika".

Ove je godine izbornica glazbenog dijela projekta bila Nataša Petrić Tasha, a izbornica likovnog dijela Roberta Weissman Nagy.

- Riječ je o vrlo važnom projektu, koji promovira mlade umjetnike, kroz sve te godine sudjelovao je puno mladih glazbenika i likovnjaka te s ponosom ću taj kalendar i CD, koji predstavljaju i dio istarske tradicije i baštine, darivati kao prigodan poklon županije, kazao je župan Miletić.

Istarski župan Boris Miletić (Snimio Dejan Štifanić)

Pročelnik Torbica, ujedno i inicijator i pokretač projekta, kazao je da su se kroz taj projekt afirmirali brojni mladi talenti kroz godine, tu su bili uključeni, među ostalima, godinama unazad i Vedran Šilipetar te Tea Bičić.

- Projekt je nastao s ciljem promocije mladih stvaralaca s područja Istre, da bismo im osnažili status i pružili im odskočnu dasku, izvukli ih iz anonimnosti te potaknuli na daljnje stvaralaštvo. Kalendar i CD služe i kao protokolarni pokloni Istarske županije u povodu novogodišnjih blagdana, čime se istarska kultura promovira i izvan granica Hrvatske, ističe Vladimir Torbica.

Županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica (Snimio Dejan Štifanić)

- U vremenu u kojem postoji uglavnom samo jedan broj, začudno je dobiti poziv za sudjelovanje u projektu kojem je tema broj DVA. Razmišljajući o temi, lako je zaključiti da ni umjetnost nema smisla nema li onog drugog. Bar jednog, kazala je obraćajući se online izbornica likovnog dijela Roberta Weissman Nagy.

Nataša Petrić Tasha - izbornica za glazbeni dio (Snimio Dejan Štifanić)

Ona je predstavila i nazočne autore, a to su Dora Ramljak, pasionirana fotografkinja, koja svojim osebujnim senzibilitetom u akromatskoj fotografiji ostvaruje suptilan komentar o dvojnosti vanjskog i unutarnjeg autoportreta. Gaia Radić studentica je dvaju fakulteta, a koristi se digitalnim obradama virtualnih svjetova u kojima smo povezani i suovisni odrazima u mentalnim sklopovima koji se dodiruju, razilaze i preklapaju.

Raznolike teme

Linda Kliman jednostavnim duhovitim crtežom komentira temu usamljenosti, koju često ne biramo sami, kroz svakodnevni skroman ritual namještanja postelje. Amra Levak prilaže digitalni crtež, triptih, vođena Newtonovim zakonom gibanja, odnosno načelom da je akcija jednaka reakciji. Elena Apostolovski poziva u svom kolažu na korištenje osobnih sloboda i konzumaciju drugog do granice ugode, potvrđujući potrebu postojanja drugog, makar i privremenu.

Ana Kanižaj i Erin Bracović (Snimio Dejan Štifanić)

Nadalje, kako ističe izbornica, Marlen Ban, studentica također dvaju fakulteta, tehnikom digitalnog kolaža komentira dvoje koji očekuju ili propuštaju život sretni što to ne čine usamljeni u cijelosti. Gaia Komšo oblikuje u plošno stanjenoj formi usamljene i usmjerene jedno drugom svijetle forme, nespojive u težnji - zakočene čvrstim metalom. Mia Knežević analizira crtački stanje svog uma kroz različite emocije izazvane u komunikaciji s drugim osobama, a Tea Teodorović koristi mekani materijal gline da bi upisala poruke važne za njen odnos s publikom.

Jedan od likovnih radova (Snimio Dejan Štifanić)

Marina Rajšić gotovo dokumentarnom fotografijom sjajno dotiče temu ravnoteže i suradnje i pitanje serioznosti procesa komunikacije, Noel Šterpin, najmlađi autor, romantičarski razrađuje pojam dvojnosti kroz kompjutersku grafiku. Lara Kutić tehnikom tempere koristi komplementarni par boja istog intenziteta, zrcalnu sliku motiva kojim analizira tko je u pravu, obrazložila je izbornica. Gotovo svi autori su prošli ili prolaze edukacije u ateljeu Roberte Weissman Nagy Router u Rojcu.

Freaktion - Maja Šebelić i Gabriel Radović (Snimio Dejan Štifanić)

U svome vrlo nadahnutom govoru, poput likovne izbornice, i ona glazbena, Natasha Petrić Tasha govorila je o izazovnosti ovoga projekta i o njegovoj važnosti, gdje su odabrani razni mladi talentirani glazbenici.

- U najrazličitijoj glazbenoj sadržajnoj formi, između vokalnog i instrumentalnog praga, na frekvenciji bezuvjetne ljubavi nastaju dueti… i tako nespojivo postaje spojivo, kazala je Nataša Petrić Tasha. Ona se zahvalila i ravnateljici pulske glazbene škole Romani Vuksan Zuban, ravnateljici labinske glazbene škole Meliti Lasek Satterwhite, profesorici Aleksandri Santin Golojka te svim učiteljima, mentorima, korepetitorima i drugima koji rade s mladim glazbenicima.

Raznolikost likovnih radova (Snimio Dejan Štifanić)

Istaknula je da su tu zastupljeni različiti žanrovi, a pozvala je sve da podrže te mlade glazbenike.

Zastupljeni su Gianluca Draguzet ft. Rea Turčinović "Grah se zeleni". Autor glazbe/aranžmana/miksa/produkcije je Tonči Horvat Hus, potom je tu Popka ft. Rinoma i "Znači…nikada!", autori glazbe su Marino Morosin i Dino Popović, a autor teksta Dino Popović, te zatim Freaktion i "Calamity", gdje su autori glazbe Gabriel Radović - Vasja Šumonja - Toni Drandić, a autor teksta Maja Šebelić.

Nemanja ft. Elsea donose "Krug", autor glazbe/produkcije je Luka Šipetić, a autori teksta/aranžmana su Luka Šipetić i Lana Crnogorčić. Angelica ft. Luka donose "Let's give love", autori glazbe su Nataša Petrić Tasha i Tonči Horvat Hus, dok je autorica teksta Nataša Petrić Tasha.

Dino Popović (Snimio Dejan Štifanić)

Marei ft. Devin Juraj donose "Mjesec", autori glazbe su Marina Žužić i Danijel Damjanović i tekst potpisuje Marina Žužić. Charley Jones ft. Millah prisutni su s "Between you and me", gdje je autor glazbe/aranžmana/miksa/produkcije Tonči Horvat Hus. Tekstove potpisuju Giancarlo Međeši i Mila Ledinski.

Potom je tu Marin Roža ft. Julian i skladba "Take me away", a autori glazbe/aranžmana su Marin Roža i Julian Božić, koji je i autor teksta. Dalen Načinović ft. Rok Lukšić donose tradicionalni mix istarske tonalne glazbe, a Ana Kanižaj ft. Erin Bracović donose "Nocturno" Lili Boulanger.

Toni Kranjac ft. Nicole Vidak predstavljaju skladbu "Petak 13." Hrvoja Puškarića, dok su Viliam Vojić ft. Amelia Vojić prisutni s "Majko Jelenina", tradicijskom skladbom.

Tijekom predstavljanja ovoga projekta, glazbenim su se nastupom predstavile violinistica Ana Kanižaj i klaviristica Erin Bracović, potom glazbenici Gabriel Radović i Maja Šebelić, te za kraj i Dino Popović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini