ZAGREB

Petnaest dokumentaraca na 31. Danima hrvatskog filma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dokumentarni program 31. Dana hrvatskog filma, koji će se održati od 10. do 14. svibnja u zagrebačkom kinu Tuškanac, obuhvaća 15 dokumentarnih naslova, od čega su četiri cjelovečernja, tri srednjometražna i osam kratkometražnih filmova po izboru filmskog kritičara Janka Heidla.

Debitantski film Mirte Puhlovski i Vedrane Pribačić "Veće od traume" govori o terapijskom procesu i osnaživanju triju žena silovanih u Domovinskome ratu. Film je prikazan na jednom od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma, kanadskom festivalu HOT DOCS, a na ZagrebDoxu dobio je posebno priznanje žirija u regionalnom natjecateljskom programu te Nagradu publike.

Film "Tvornice radnicima" Srđana Kovačevića o radnicima koji su 2005. godine preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu te od tada djeluju kao kolektiv, dosad je osvojio niz priznanja. Na 33. Filmskom festivalu u Trstu dobio je nagradu za najbolji dokumentarac, nagrađen je i na prošlogodišnjem Liburnia Film Festivalu, a osvojio je i Oktavijana za najbolji dugometražni dokumentarac 2022. Film govorio

Na programu su i eksperimentalno-dokumentarni film "Prozori" autora, pjesnika, filmskog i književnog kritičara Damira Radića, uređen kao niz slučajno zatečenih uličnih prizora snimljenih kroz prozor stana te film Gorana Devića "Hrvatskog narodnog preporoda", u kojemu autor tjedan dana bilježi život zgrade izgrađene prije 60 godina za radnike Željezare Sisak.

Prikazat će se i epizoda "Srpom i batom razbit ćemo atom" trodijelnog serijala "Jedna jedina" autora Dubravka Merlića u režiji Lane Kosovac te filmovi "Zaželi" Marija Papića i "Volim" Anje Koprivšek.

Odabrani kratkometražni filmovi većinom su djela mlađih autora, a na festivalu će biti prikazani filmovi "Jel' ti frka kad ti priđem" i "Laku noć, oprosti" Sare Alavanić, "Tu sam trenutno" Marte Dijak, "Stolica" Ante Zlatka, "Disident" Ivana Mihaljevića, "Jel' kužiš sad" Lucije Brkić, "Vjerin trokut" Nine Matusina i "Mediteraneo" Jakova Torića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini