ZAGREB

Ovaj vikend otvaranje ZRIN festivala i Ars organi Sisciae

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ovogodišnji "6. Zrin festival" bit će otvoren u subotu, 30. svibnja, na utvrdi Zrin u Zrinu,  koncertom ansambla Acoustic Project,  a "14. Ars organi Sisciae" 31. svibnja u crkvi sv. Lovre u Petrinji, nastupom trija Fiat Lux, najavila je Hrvatska udruga Ars organi Sisciae.

Svi programi idu uživo na mrežnim stranicama  www.ars-organi-sisciae.org i na www.zrin-festival.com.
 Organizator napominje kako je "Program Folkolorne fuzije" inspiriran bogatstvom živućih folklornih tradicija, koje se sastoje od skladbi Dubravka Palanovića. 
 'Želimo upregnuti sve kreativne  snage u stvaranje nove umjetnosti na korijenima iz kojih potječemo', ističe organizator. Napominje kako je Zrin 'oltar hrvatske domovine, spomen naše slave, junaštva i stradanja te mjesto rođenja Nikole Šubića Zrinskog'.
 U nedjelju, 31. svibnja otvara se 14. međunarodnog orguljaškog festivala - "Ars organi Sisciae" u Župnoj crkvi sv. Lovre Petrinji, gdje nastupa trio Fiat Lux (Josip Lončar, sopran; Daria Teskeru, trublja i Alena Kopunovića Legetina na orguljama Augusta Faullenda Heferera iz 1936. godine).
 Tijekom dva tjedna, od 30. svibnja do 14. lipnja orgtanizator će ponuditi deset programa s deset lokacija nadomak Zagrebu, u izvedbi Laure Vadjon, violina i Pavla Mašića, čembalo u Gorama; orguljaša Ante Knešaureka u Glini; vokalnog Ansambla Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija u Gornjem Viduševcu; Projekta Lazarus u Selimaa; sopranistice Margarete Klobučar, koja će prvi puta zapjevati uz Alena Kopunovića Legetina na orguljama I. F. Jenečeka iz 1777. godine u baroknoj Župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Selima. 
 Koncertom Zvonimira Markovića na trombonu i Hrvoja Trinkija na orguljama bit će zaključen ovogodišnji orguljaški festival u Petrinji.
 Festivalska ruta se nastavlja u Topuskom, gdje će nastupiti ansambl Progressive plectra sastavljen od četiri umjetnika čembala: Katarine Javore, Danijele Bošnjak, Karle Biondić i Franje Bilića. 
 Prvi dio festivalske sezone završava koncertom gudačkog orkestra Acoustic ansambla u prostoru Franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću 14. lipnja.
 Festivalska sezona se nastavlja Festivalom drvenih kapela od 21. – 28. lipnja, na kojoj  se nudi atraktivna ruta za otkrivanje izvornih i trajnih vrijednosti kroz promoviranje kulturne baštine.
 Ovogodišnji festivali održavaju se pod pokroviteljstvom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini