ZAGREB

One Take Film Festival nagradio kratki film "Havaji" i eksperimentalni "Plejade"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon tri festivalska dana u nedjelju je u zagrebačkom kinu Tuškanac zatvoren 11. One Take Film Festival, s kojega su nagrade ponijeli kratki igrani film "Havaji/Hawaii" iranskog redatelja Morteza Fereydounija i Mateja Zidarić za eksperimentalni film "Plejade".

Film "Havaji", koji paralelne priče isprepliće u jednom kadru, dobio je nagradu za najbolji film jednoglasnom odlukom žirija u kojem su bili redateljica i prošlogodišnja pobjednica Lendita Zequiraj, producentica Irena Marković i redatelj David Lušičić.

U obrazloženju su naveli da film nudi komadiće života svojih likova zaranjajući u samu srž međuljudskih odnosa u patrijarhalnom društvu, a gdje scenarij života stvarnih ljudi uzima gotovo od riječi do riječi i sa suptilnošću, ali i sirovošću. Pokazuje, dodaju, i borbu s pravilima i načine njihova kršenja, a posvećenost detaljima i pažljiva režija pritom čine taj kadar istaknutim filmskim ostvarenjem.

Na završnoj večeri dodijeljena je i 12. nagrada "Vedran Šamanović", kao najviše godišnje filmsko priznanje filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu.

Tročlani žiri u sastavu redateljica Dana Budisavljević te filmske kritičarke Jelena Pašić i Diana Nenadić dodijelili su nagradu Mateji Zidarić za eksperimentalni film "Plejade", u kojem se različiti tipovi digitalne slike prepliću u gusto vizualno tkanje koje se spretno i domišljato rastvara u asocijativnu mrežu sačinjenu od vizualnih i jezičnih pojmova te dosjetljivih analogija.

Polazeći od osobnog, s nastojanjem da se uhvati u ukoštac s vlastitim strahovima, autorica "Plejadama" pogled upire uvis, u univerzum, ali i ispred sebe, u ultrazvučnu sliku koja pred nju postavlja prijetnju neželjene dijagnoze, ali i u ekran računala kojim će se otisnuti u proces suočavanja i prihvaćanja neizvjesnosti, napisali su u obrazloženju članovi žirija.

Autorica Mateja Zidarić rekla je da je aktivna u Kinoklubu Zagreb (KKZ) od 2018. i da nažalost nije upoznala Vedrana Šamanovića, ali da su za sadašnjost i budućnost KKZ-a zaslužni današnji predsjednici, ali u velikoj mjeri i ostavština bivših, među kojima je jedan od značajnijih upravo Šamanović.

Publici koja je filmove pratila uživo u kinu Tuškanac i online te dugogodišnjim suradnicima koji su prošli kroz organizacijski tim zahvalila je direktorica festivala Sanja Šamanović, koja je najavila novi organizacijski tim za sljedeće festivalsko izdanje i pozvala publiku na 12. One Take Film Festival koji će se održati 2022. godine.

Nakon dodjele nagrada publika je imala priliku pogledati oba pobjednička filma i ovogodišnji Last Take, film "Nomofobija" bosanskohercegovačkog redatelja Ade Hasanovića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum