ZAGREB

Održane regionalne konzultacije za Europu i Sj. Ameriku za pripremu Mondiaculta 2022.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predsjedala je u ponedjeljak Regionalnim konzultacijama ministara kulture i predstavnika ustanova i udruga Europe i Sjeverne Amerike za pripremu Svjetske konferencije UNESCO-a o kulturnim politikama - Mondiacult 2022.

Svjetska konferencija UNESCO-a o kulturnim politikama održat će se u Meksiku od 28. do 30. rujna 2022., četrdeset godina nakon što je održana Prva konferencija o kulturi i razvoju Mondiacult 1982., koja je značila prekretnicu u oblikovanju globalne rasprave o kulturnim politikama, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija na svojim internetskim stranicama.

Cilj konferencije je jačanje kreativnog i kulturnog sektora u svijetu koji je teško pogođen pandemijom COVID-19.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva pridonosi stvaranju novih vrijednosti i društvenog kapitala na nacionalnoj, europskoj i globalnoj razini, podsjetivši da je područje kulture u kojem su sloboda kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i zaštita kulturne baštine temelji kulturnog i nacionalnog identiteta, ključni element društvenog razvoja.

Kao alate za poticanje pametnog, održivog i uključivog rasta društva, istaknula je poticanje kreativnosti, ulaganje u umjetničku produkciju i distribuciju kulturnih sadržaja te jačanje aktivnog sudjelovanja građana u kulturi i razvoju publike.

"Kreativnost ugrađena u sve segmente kulturnih i kreativnih industrija generator je rasta i daje snažan poticaj inovacijama kao važnom elementu u jačanju svih sektora, posebice industrije, turizma, poduzetništva i digitalnih tehnologija", zaključila je ministrica, koja je u sklopu prvog tematskog panela održala izlaganje pod naslovom "Ulaganje u kulturu i kreativnost za društveno-ekonomski razvoj i radna mjesta".

Uz ministricu, sudionike je u ime organizatora pozdravio i pomoćnik glavne ravnateljice UNESCO-a za kulturu Ernesto Ottone Ramirez.

Napominjući da se društveni i ekonomski kontekst dramatično promijenio od prve konferencije 1982. godine, iz Ministarstva ističu da klimatske promjene, ubrzana urbanizacija, društvena nesloga, povećanje nejednakosti u bogatstvu i digitalna transformacija predstavljaju izazove i prilike za dionike u sektoru kulturne baštine i kulturne i kreativne industrije.

Stoga će, ističe se u priopćenju, nadolazeća ministarska konferencija biti povijesna prilika da se svjetski čelnici i donositelji odluka, stvaraoci kulturnih politika i ključne osobe u sektoru kulture okupe oko Programa za održivi razvoj 2030. i razmijene inovativne prakse, osmisle nove politike i ojačaju međunarodnu i multilateralnu suradnju radi suočavanja s novom svjetskom stvarnošću te potaknu hrabre vizije i akcije.

U organizaciji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i UNESCO-a, Ministarstvo kulture i medija domaćin je konzultacija podijeljenih na četiri tematska panela u radu kojih sudjeluje devedesetak ministara i predstavnika ministarstva kulture Finske, Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke, Islanda, Bugarske, Portugala, Litve, Francuske, Španjolske, Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Armenije, Srbije, Ukrajine, Velike Britanije i Sjeverne Irske, Belgije, Estonije, Gruzije, Latvije, Kanade, Irske te Cipra, te predstavnici UNESCO-a Poljske, Srbije, Turske, Kanade, Latvije, Španjolske, Italije i Švedske.

Uz donositelje kulturnih politika virtualnom sastanku pridružili su se i predstavnici niza ključnih kulturnih udruga, priopćilo je Ministarstvo.

Zahvalivši kolegama ministrima i predstavnicima organizacija civilnog društva i profesionalnih udruga 36 zemalja Europe i Sjeverne Amerike što su podijelili svoja iskustva i perspektive, kako bi što bolje pripremili rad UNESCO-ove Mondiacult konferencije, ministrica Obuljen Koržinek u zaključku je ponovila zajednički cilj pružanja veće potpore ulaganju i izgradnji snažnijeg, otpornijeg kulturnog sektora.

Hrvatska je bila domaćin prve od ukupno pet regionalnih konzultacija koje će se održati u svim regijama diljem svijeta do sredine veljače sljedeće godine, a UNESCO će pripremiti sintezu svih ključnih rezultata. Kao međuvladina konferencija, Mondiacult će rezultirati usvajanjem ministarske deklaracije koja će odražavati ključne prioritete svih pet regija svijeta, dodaje se u priopćenju.

Ministrica Obuljen Koržinek stoga će surađivati s kolegama, predsjednicima svih pet regionalnih konzultacija kako bi iznijela glavne preporuke zemalja Europe i Sjeverne Amerike te ih implementirala u Deklaraciju Mondiaculta 2022.

Ministrica je izrazila uvjerenje kako je današnji sastanak postavio temelje za istinski uključivo i perspektivno razmišljanje o kulturnim politikama za budućnost i promicanje kulture kao univerzalnog javnog dobra, u kontekstu njezinih višestrukih društvenih, ekonomskih i ekoloških dobrobiti, kao i njezinog transformativnog učinka na društva u cjelini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini