ZAGREB

Obuljen Koržinek: Važni status umjetnika, prilagodba politike i raznolikost

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako su ključni smjerovi za razvoj kulturnih politika zadržavanje fokusa na statusu umjetnika, stalan prilagodba politike za osiguranje razvoja publike te  zaštitu i promicanje kulturne raznolikosti.

Ministrica je to izjavila u izlaganju na tematskom zasjedanju „Obnovljene i ojačane kulturne politike“ u okviru Svjetske konferencije UNESCO-a o kulturnim politikama i održivom razvoju – MONDIACULT 2022, na kojoj kao jedna od potpredsjednica, sudjeluje u Meksiku od 28. do 30. rujna 2022., u organizaciji UNESCO-a i Vlade Meksika. 

 Nekoliko je ključnih smjerova za daljnji razvoj kulturnih politika, naglasila je. Suvremene kulturne politike moraju zadržati fokus na statusu umjetnika jer umjetnici su oni od kojih sve počinje, napomenula je ministrica Obuljen Koržinek, istaknuvši važnost teme 'pristupa kulturi' kao jednom od temeljnih ljudskih prava.
 Podsjetila je na promjenjive navike i sve veći udio digitalno distribuiranih sadržaja kao trenda koji se ubrzao tijekom pandemije. 
 Stoga je upozorila da stalno moramo prilagođavati svoje politike kako bismo osigurali razvoj publike i pomogli našim građanima da imaju pristup kvalitetnom i raznolikom sadržaju, a istodobno pomoći kulturnim djelatnicima da ulažu u razvoj publike. 
 Kao treći stup istaknula je zaštitu i promicanje kulturne raznolikosti, ocijenivši kako smo stvorili vrlo dobar normativni okvir, ali još uvijek treba puno raditi na svim razinama kako bismo integrirali sva načela i koncepte Konvencije o kulturnoj raznolikosti.
  Ministrica Obuljen Koržinek također je upozorila da stalno treba jačati sinergiju između kulture i drugih politika – obrazovne, socijalne, gospodarske, razvojnih i drugih te razvijati nove instrumente kulturnih politika kako bi kulturu učinili otpornijom na krize i vanjske negativne utjecaje. 

 Kulturu možemo uključiti u ciljeve održivog razvoja

  Ocijenila je kako suvremene kulturne politike ne mogu biti uspješne ako se ne uzme u obzir pandemiju, klimatske promjene, ratove, migracije ili gospodarska kriza.
 "Danas, kada se vodi rat na granicama EU, još jednom oštro osuđujemo rusku agresiju i zalažemo se za mir, poručila je dodavši kako kako se ne smije prihvatiti pokušaje brisanja kulture drugih naroda.
 Deklaracija će, smatra, ostati važna prekretnica nakon konferencije MONDIACULT 2022, jer je uloga kulture u razvoju sada važnija nego ikad prije.

 „Mi u kulturi imamo jasnu viziju kako kulturu možemo uključiti u ciljeve održivog razvoja i kako ona može poslužiti poboljšanju održivog razvoja“, dodala je ministrica kulture i medija Obuljen Koržinek.
 Svjetska konferencija UNESCO-a – MONDIACULT 2022.  održava se četrdeset godina nakon Prve konferencije o kulturi i razvoju Mondiacult 1982. godine.

 Cilj konferencije je jačanje kreativnog i kulturnog sektora u svijetu koji je teško pogođen pandemijom COVID-19 te na njoj sudjeluje 120 ministara kulture, 15 zamjenika ministara te sedam ministara koji su izlagali virtualnim putem, ali i veliki broj stručnjaka, predstavnika nevladinih i međuvladinih organizacija i umjetnika.
Države članice UNESCO-a su istaknule da bi rezultati Svjetske konferencije trebali osnažiti UNESCO-ov budući rad.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini