ZAGREB

Odobreno 24 milijuna kuna za programe dramske i plesne umjetnosti u 2021.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo kulture i medija objavilo je rezultate Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2021. iz područja dramske i plesne umjetnosti, a odobrena su 462 programa u iznosu od gotovo 24 milijuna kuna.

Na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH za 2021. godinu iz područja dramske i plesne umjetnosti (profesionalna kazališna djelatnost, kazališni i plesni amaterizam, suvremeni ples i pokret) ukupno su prijavljena 626 programa, s potraživanjem od približno 54 milijuna kuna. Odobrena su 462 programa, u ukupnom iznosu od 23.962.970 kuna. Odbijeno je 165 programa.

Podržani su programi festivala raznih programskih koncepcija, gostovanja javnih i privatnih kazališta, programi lokalne organizacije kazališnih gostovanja, redovni programi nacionalnih kazališta, programi strukovnih udruga i drugi kazališni programi, a osobita pozornost dana je pripremi predstava javnih kazališta i privatnih kazališta.

Nakon objavljenih rezultata za programe profesionalne kazališne djelatnosti za koje je izdvojen  iznos od 20.336.100 kuna, kao i programe kazališnog i plesnog amaterizma u iznosu od 951.500 kuna, objavljeni su i rezultati za programe suvremenog plesa i pokreta. Odobren je iznos od 2.675.370 kuna za 101 program, koje je Stručno povjerenstvo za suvremeni ples i pokret u sastavu Matija Ferlin, Ksenija Zec i Andreja Jeličić odabralo među 146 ukupno prijavljenih programa.

Sredstva su odobrena za programe festivala i manifestacija, gostovanja, pripreme premijernih plesnih predstava i reprizne izvedbe te ostale programe.

Kako se ističe u priopćenju Ministarstva kulture i medija, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja donosi izazove u planiranju, provedbi i dostupnosti programa te mobilnosti umjetnika i profesionalaca u području kulture, prijavljeni programi su vrednovani, uz uobičajene kriterije i smjernice, također i sukladno novim okolnostima.

Uobičajeni kriteriji vrednovanja programa prilagođeni su na način da se svim dionicima profesionalne plesne scene prvenstveno omogući rad na novim projektima kao i distribucija repertoara kroz financiranje repriznih izvedbi i gostovanja. Po prvi put su dodijeljena sredstva za reprizne izvedbe, a kao važan kriterij u izvješću o radu Stručnog povjerenstva istaknut  je angažman samostalnih i nezavisnih umjetnika u programima.

Povjerenstvo je nastojalo uvećati sredstva prijaviteljima s već zapaženim recentnim postignućima u umjetničkom području suvremenog plesa te s mjerljivim doprinosom razvoju šire kulturne slike RH. Istaknulo je važnost poticanja razvoja programa u lokalnim sredinama koji doprinose decentralizaciji, zatim angažman prijavitelja koji kroz organizaciju edukacijskih i istraživačkih rezidencija značajno unaprjeđuju kvalitetu plesne umjetnosti, rade na razvoju publike te doprinose rastu općenite kvalitete programa.

Povjerenstvo je također dalo podršku  vrijednim programima onih organizacija koje okupljaju mlade i neafirmirane umjetnike. Pri ocjenjivanju programa izdvojena su načela profesionalnosti, komplementarnosti, programskog kontinuiteta, poticanje razvoja mladih umjetnika, razvoj publike i načelo reciprociteta.

Isplate sredstava temeljem ugovora o korištenju sredstava Ministarstva za 2021. za korisnike s odgođenim programima iz 2020. (temeljem Odluke Vlade RH od 24.3.2020.) realizirat će se po izvršenju ugovornih obveza odnosno ostvarenju programa financiranih u 2020.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater