PULSKA POVJESNIČARKA UMJETNOSTI I KUSTOSICA

Odbor za kulturu stopirao imenovanje Branke Benčić za novu ravnateljicu riječkog MMSU-a

| Autor: Glas Istre
Branka Benčić (Danilo Memedović)

Na sjednici riječkog Gradskog vijeća, koja je na rasporedu u utorak 14. srpnjak, raspravljati će i o prijedlogu nove ravnateljice Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Naime, Upravno vijeće te ustanove je nakon provedenog javnog natječaja Gradskom vijeću predložilo Puljanku Branku Benčić, no na današnjoj sjednici Odbora za kulturu prijedlog nije prihvaćen s obzirom da članovi Odbora nisu utvrdili da predloženi kandidat ispunjava formalne uvjete koji se traže u natječaju, piše Rijeka danas.

– Jedan od uvjeta za ravnatelja muzeja jest i rad u muzeju (5 godina) ili rad u kulturi (10 godina). U natječaju je Upravno vijeće MMSU-a kao dokaz istoga navelo radni staž koji se dokazuje evidencijom iz mirovinskog. Kroz zapisnike Upravnoga vijeća vidljiva je konstatacija kako predložena kandidatkinja ispunjava formalne uvjete, ali nije navedeno čime se to potkrepljuje.

Uvidom u izvadak iz mirovinskoga vidljivo je kako je predloženica radila u BP ekološkoj tehnologiji d.o.o. u trajanju od 3 mjeseca i 5 dana, u Gradu Puli u trajanju od 3 mjeseca i u dva navrata kao umjetnička djelatnost. Međutim, u stupcu gdje je suma staža, nisu navedeni podaci.

Iz materijala nije vidljiv rad u kulturi od najmanje 10 godina. Nema ugovora, autorskih, o djelu ili sličnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi u životopisu. Naime, netko može biti slobodni umjetnik, i ministarstvo mu uplaćivati staž, ali ne mora nužno i raditi, objasnio nam je predsjednik Odbora za kulturu Zvonimir Peranić.

– Iz svega navedenog nije vidljiv dokaz o zakonskome uvjetu o 10 godina rada u kulturi. Pored ovog najvažnijega pitanja postoje i još neka, a odnose se na sam rad Upravnoga vijeća i provedbe ovoga natječaja, istaknuo je.

Prijedlog Upravnog vijeća MMSU-a odbijen je s 4 glasa protiv (2 odbornika Liste za Rijeku, 1 HNS-a, 1 nezavisni) dok je član odbora iz redova SDP-a jedini bio za, piše Rijeka danas.

Branka Benčić je povjesničarka umjetnosti i kustosica sa središnjim interesom za suvremenu umjetnost, film, povijest izložbi i kustoske prakse. Kustosica je i povjerenica hrvatskog paviljona na 57. Bijenalu u Veneciji (2017.) i kustoska savjetnica pri hrvatskom paviljonu na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji (2018).

Na Pulskom filmskom festivalu surađuje od 1994. godine na aktivnostima organizacije i produkcije Festivala, protokola, press centra, objavljivala je tekstove u biltenu te koordinirala rad žirija. Od 2002. godine bila je voditeljica i kustosica popratnog festivalskog programa "Cinemaniac – Misliti Film". Također, umjetnička je direktorica Apoteke, vodnjanskog prostora za suvremenu umjetnost.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater