ZAGREB

Odabrano 18 skladbi na natječaju za poticanje glazbenoga stvaralaštva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na temelju Javnoga poziva za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva stručno povjerenstvo odabralo je 18 skladbi od pristiglih 66 djela suvremenih hrvatskih skladatelja na koje će se u skladu s odlukom povjernstva, i podijeliti poticajni fond od ukupno 300 tisuća kuna.

Ministarstvo kulture i medija raspisalo je 25. svibnja ove godine Javni poziva za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva na koji su se mogli prijaviti skladatelji ili skupine skladatelja s djelima suvremene umjetničke glazbe nastalim u 2019. 

Na taj javni poziv stiglo je 66 skladbi, od kojih je stručno povjerenstvo odabralo 18, priopćilo je je u petak Ministarstvo kulture. Stručno povjerenstvo činili su - predsjednik akademik Zoran Juranić i članovi Berislav Šipuš, Dalibor Bukvić, Sanja Stojanović Stipanov i Dragan Sremec. Kako je navedeno, odluku za koja će djela autori primiti poticaj Stručno povjerenstvo donijelo je na završnoj sjednici 15. listopada.

Poticaji u rasponu od 11 tisuća do 30 tisuća kuna

Od ukupno 18 skladbi, Stručno povjerenstvo dodijelilo je poticaje za dva orkestralna djela, jedno vokalno-instrumentalno djelo velike forme, devet komornih djela, dva solistička djela, jedno zborsko djelo a capella ili u pratnji manjeg ansambla te za tri elektronička djela.

Tako su autori dobili poticaje za ova orkestralna djela - Ivan Božičević za "Rethink za simfonijski orkestar" 21 tisuću kuna,  a Danijel Legin za "Diptych za simfonijski puhački orkestar" 30 tisuća kuna.

Branko Okmaca dobio je 21 tisuću kuna poticaja za vokalno-instrumentalno djelo (velike forme) "Stabat Mater za soliste, mješoviti zbor i orkestar".

Kada je pak riječ o komornim djelima poticaj su dobili - Viktorija Čop 20 tisuća kuna za Tabatu za obou, udaraljke i ansambl, Srđan Dedić za "Drugi gudački kvartet" 18 tisuća kuna, Dubravko Detoni za "Triptih (Burleska za malu flautu, Balada za bas-klarinet, Kriptogrami za dva proizvoljna glazbala ili glasovir" 15 tisuća kuna.

Frano Đurović dobio je poticaj od 20.000 tisuća kuna za djelo "io sono je t'aime" za komorni ansambl i elektroniku, Olja Jelaska za "ORANGE vs BLUE za dvije marimbe" 12.000 tisuća kuna, Ante Knešaurek 16 tisuća kuna da djelo "O jednoj mladosti za gitaru i obou", Sanda Majurec za "Citywalk za flautu, klarinet, violinu, violončelo, udaraljke i klavir" 20.000  kuna, a Gordan Tudor za "Scene za kvartet saksofona" i Tomislav Uhlik za Veliku gužvu u frizerskom salonu za četiri flaute po 18 tisuća kuna.

Za solistička djela poticaje su dobili - Davorin Kempf za "Sanctificetur nomen Tuum" za orgulje 15.000 tisuća kuna, a Tibor Szirovicza deset tisuća kuna za djelo "Pavamana za klavir".

Davorin Kempf dobio je i 13.000 kuna poticaja u kategoriji zborskih djela a cappella ili u pratnji manjeg ansambla za "Memento mori za ženski zbor".

Po 11 tisuća kuna poticaja dobili su za elektronička djela autori Frano Đurović za djelo "Obaraš alibi, elektroakustika", Vjekoslav Nježić za "…summons" i Krešimir Seletković za "Overload".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater