ZAGREB

Obuljen Koržinek optimistična oko pokretanja filmskih produkcija u Hrvatskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u utorak da bi Hrvatska među prvim zemljama mogla privući nove produkcije, ali se to neće moći dogoditi prije otvaranja granica, uvođenja redovitih letova i pokretanja filmske industrije. 

"Prepoznati smo u svijetu i kao zemlja koja je bila u stanju jamčiti višu razinu sigurnosti nego neke druge zemlje i na tom tragu imamo određene naznake da bismo bili jedna od država koja će vjerojatno prva privući nove produkcije", rekla je Obuljen Koržinek.

Europski ministri kulture razgovarali su na videokonferenciji o novim mjerama koje planiraju poduzeti te o koprodukcijama i suradnji prije zdravstvene krize.

Obuljen Koržinek ističe da nastavak produkcije ovisi o "otvaranju granica, uspostavi normalnog avionskog prometa i uopće o pokretanju filmske industrije koja je ne samo u Americi, već u cijelom svijetu, zaustavljena". 

Upozorila je da će trenutne restrikcije "ostaviti veliki utjecaj na kulturni i kreativni sektor".

Nakon prve faze pomoći i potpore onim kulturnim djelatnicima bez ikakvih prihoda u krizi, Obuljen Koržinek kaže da je u drugoj fazi prioritet "ponovno pokretanje tog sektora". 

U ponedjeljak su ponovno otvorena kazališta i kina, ali mogu primati puno manje ljudi nego prije i mora se poštovati razmak od 1,5 metra prema preporukama HZJZ-a. 

Opstanak kulturnog sektora

Povjerenica Europske komisije za kulturu Marija Gabriel najavila je na videokonferenciji europskim ministrima "povećanje budžeta za kulturu i određenu fleksibilizaciju u korištenju europskih sredstava", rekla je Obuljen Koržinek. 

U ponedjeljak je raspisan natječaj "Umjetnost i kultura online". Sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda i namijenjena su "prije svega onima koji će imati poteškoće u realiziranju kulturnih sadržaja i svoje produkcije zbog određenih restrikcija koje će ostati na snazi dulje vrijeme", objasnila je ministrica. 

Najavila je da će se uskoro raspisati i natječaj za poduzetništvo u kulturi namijenjen za "prilagodbu novim okolnostima". "Kroz taj program pomoći će se svima onima koji rade u kulturnom i kreativnom sektoru da te prilagodbe lakše podnesu", rekla je Obuljen Koržinek

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater