ZAGREB

Obuljen Koržinek: Branko Lustig imao je veliku ulogu u društvu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je u četvrtak sućut obitelji preminuloga filmskoga producenta Branka Lustiga istaknuvši da je njegova uloga u hrvatskome društvu bila velika, a njegov gubitak još i veći.

Branko Lustig bio je veliko ime u hrvatskoj i međunarodnoj kinematografiji, dobitnik Oscara, ali i puno više od toga, rekla je ministrica Obuljen Koržinek novinarima ispred Banskih dvora.

"Imao je veliku ulogu u društvu zadnjih godina. Promovirao je kulturu sjećanja, pokrenuo prvo Festival židovskog filma i nakon toga Festival tolerancije i svjedočio je svojim životom o tome kako se ti strašni zločini koje je preživio ne smiju zaboraviti, ali je slao poruku uključivosti, tolerancije i ono što je uvijek govorio – da je oprostio ali da nije zaboravio", rekla je Obuljen Koržinek.

"Tako da je njegova uloga u hrvatskom društvo velika, a njegov gubitak još i veći", istaknula je ministrica kulture.

Istaknuti filmski producent i dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig preminuo je u srijedu u Zagrebu u 87. godini.

Rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932. godine. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i BergenBelsen. Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima širom Europe, a njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u "Schindlerovu listu", film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Početkom pedesetih studirao je glumu na Kazališnoj akademiji u Zagrebu, te radio na filmu, isprva kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik redatelja, direktor filma i producent u ukupno više od 100 hrvatskih, koprodukcijskih i stranih filmova.

Među filmovima na kojima je radio ističu se "Limeni bubanj" V. Schlöndorffa iz 1979. i "Sofijin izbor" A. J. Pakule iz 1982. Nakon rada na seriji "Vjetrovi rata" (1983.) odlazi u SAD gdje za televizijsku seriju "Ratovi za drogu: priča Camarena" (1990.) dobio nagradu Emmy. 

U njegovoj bogatoj biografiji ističu se i "Pad crnog jastreba" (2001.), "Kraljevstvo nebesko" (2005.), "Dobra godina (2006.), "Američki gangster" (2007.) i "In Between Engagements" (2014.)

Oscara je dobio za filmove "Schihdlerova lista" Stevena Spielberga (1993.) i "Gladijator" Ridleya Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater