DUBROVNIK

Obnovljen barokni portal Glavne straže na dubrovačkom trgu Luža

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zavod za obnovu Dubrovnika obnovio je barokni portal Glavne straže, smješten na trgu Luža između gradskog zvonika i Male Onofrijeve fontane, izvijestili su u petak iz Grada Dubrovnika.

„Zgrada Glavne straže pripada rijetkim dubrovačkim znamenitostima kao stan admirala iz 15. stoljeća, a smještena je na urbanistički važnom mjestu, između Vijećnice i zvonika. Portal krasi raskošni lučni okvir, a prostor određuju dva stilski usklađena pravokutna stupa koji završavaju metalnim, izduženim, piramidalnim šiljcima. Obnovljena je u 20. stoljeću, ali je sačuvana barokna rekonstrukcija ulaznog pročelja zgrade arhitekta Marina Gropellija iz 18. stoljeća”, ističu iz Grada Dubrovnika.

Konzervatorsko-restauratorske radove vrijedne oko 172 tisuće kuna izvela je od 2. svibnja do 15. lipnja tvrtka Kvinar iz Podstrane po projektu konzervatora-restauratora Điva Dražića i uz prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Financijska sredstva za projekt Zavod je osigurao iz povrata uloženih sredstava u obnovu.

Restauratorski radovi obuhvaćali su, uz ostalo, tretman biološkom patinom svih površina portala, premještanje kvadratnog kapitela sjevernog stupa, uklanjanje slabostojećih fuga i svih zaostalih metalnih elemenata, injektiranje pukotina, sljepljivanje odlomljenih dijelova razloženih elemenata, nadopunu većih nedostataka kamenom. Osim radova na zidu, izvršeni su radovi izmjene oštećenih ploča popločenja.

Zavod za obnovu Dubrovnika ovaj je projekt započeo 2017.  izradom dokumentacije te u prvoj fazi hitnom konstrukcijskom sanacijom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater