ZAGREB

Objavljena zbirka pjesama Enerike Bijač "Okoliš naš – svagdanji"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova zbirka pjesama Enerike Bijač "Okoliš naš - svagdanji", koja uključuje pedesetak pjesama tematski vezanih na okoliš i vrijeme u kojemu živi suvremeni svijet i u kojemu nitko nije otok za sebe, objavilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK) u svojoj Maloj knjižnici.

Zbirka "Okoliš naš – svagdanji" ispjevana je u tri ciklusa: "Maslini u lice", "O stablo oslonjena" i "Zeleno, zeleno".

Okoliš je, ističe autorica, tematski šire shvaćen, ne samo kao stanje u prirodi, nego i kao socijalni i ini odnosi koji uvjetuju današnje stanje Svijeta na našem Planetu. 

Napominje kako je zbirka nastala gotovo u dahu za vrijeme pandemije koronavirusa pa je upravo ta okolnost bila podloga pjesničkom razmišljanju o rečenom stanju. 

Ocjenjuje kako je podjela u cikluse više formalne nego tematske naravi, ali već na prvi pogled naslovi ciklusa oslikavaju i podvlače naslov zbirke te unose određenu prohodnost. 

Kroz sva tri ciklusa kao valovi na vodi provlače se osobni pjesnički doživljaji i promišljanja podignuta na razinu pjesničkog jezika, prepoznatljivog po autoričnim prethodnim zbirkama.

Književnica i slikarica Enerika Bijač rođena je 1940. u Zavali kod Opuzena. Objavila je više od dvadeset knjiga, poezije i proze. Imala je četrdesetak samostalnih izložbi slika na svili i ulja na platnu. Utemeljila je Neretvanske pjesničke susrete "Maslini u lice" i Dane Ivana viteza Trnskog. "Galovićevu jesen" utemeljila je 2011. utemeljila kao međunarodni festival književnosti. Pjesme i pojedine zbirke prevedene su joj na nekoliko stranih jezika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of